România pe RADAR: Mercury Quartet la The Forge, Londra

Mercury Quartet continuă pe 2 iulie, la clubul The Forge din Londra, seria concertelor RADAR, cu o seară dedicată compozitorilor români. The Forge este una dintre cele mai vibrante scene de muzică nouă din celebrul cartier Camden, cu un program concertistic divers şi extrem de apreciat de publicul tânăr.

Seria RADAR a luat naştere din pasiunea membrilor ansamblului de a descoperi şi oferi publicului lucrări ale unor compozitori tineri şi talentaţi, alături de capodopere ale secolelor XX şi XXI. În acest sezon, fiecare dintre concerte are o tematică inspirată din creaţia muzicală a ţărilor din care provin muzicienii cvartetului: România – Vlad Maistorovici (vioară), Anglia - Harry Cameron-Penny (clarinet) şi Colin Alexander (violoncel), Franţa şi Elveţia – Antoine Françoise (pian). Seria îşi propune realizarea a opt lucrări noi pe an, constituind o rampă de lansare pentru noua generaţie de compozitori.

Concertul, realizat cu sprijinul ICR Londra, îi prezintă faţă în faţă pe Dan Dediu, Ştefan Niculescu şi Julian Anderson – maeştri ai muzicii clasice contemporane româneşti şi britanice, alături de tinerele talente Diana Rotaru şi Oliver Weeks. Din programul evenimentului fac parte două noi lucrări în premieră mondială de Diana Rotaru şi lui Oliver Weeks, dar şi premiera britanică a lucrării lui Ştefan Niculescu Echos II, Concertul Gotic al lui Dan Dediu şi piesa Bearded Lady semnată de Julian Anderson.

Mercury Quartet este alcătuit din instrumentişti de mare succes ai scenei contemporane britanice, activi pe trei planuri: abordări ale capodoperelor secolului XX şi XXI, lucrări în premieră şi diferite experimente de improvizaţie. Ansamblul a luat fiinţă la Royal College of Music din Londra, când cei patru membri au interpretat împreună lucrarea Cvartet pentru sfârşitul timpului de Olivier Messiaen, pe care au prezentat-o în cele mai prestigioase săli de concerte, dar şi în spaţii alternative, neconvenţionale.

În 2008, cvartetul a câştigat concursul "Battle of the Bands" organizat de casa de discuri NonClassical, cu o lucrare integral improvizată. A urmat o serie de apariţii în cluburi de jazz şi de muzică alternativă, şi lansarea CD-ului Mercury Acoustic, un album ce conţine lucrări improvizate alături de remix-uri electronice, produs de Gabriel Prokofiev şi distribuit de Naxos în Marea Britanie, SUA, Germania şi Olanda.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk. Foto: www.mercuryquartet.com