România participă la Târgul de carte de la Bruxelles, cea mai importantă manifestare literară din capitala Europei

Institutul Cultural Român Bruxelles participă la Târgul de carte de la Bruxelles (Foire du livre), în perioada 14-17 februarie 2019, într-un cadru reprezentativ la nivel european, sub egida EUNIC Bruxelles (Uniunea Europeană a Institutelor naționale pentru cultură).

Scriitorii Ioana Pârvulescu și George Arion sunt invitații ICR Bruxelles și ai Centrului Național al Cărții la Târgul de carte, alături de renumiți autori din zece state europene, un proiect în premieră, realizat în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene și cu consorțiul internațional care organizează Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

Pentru prima oară, Editura Institutului Cultural Român participă la Târgul de carte de la Bruxelles, la standul librăriei europene Librebook din Place de l’Europe.

Editura ICR publică albume și cataloage de artă, precum și titluri din literatura română contemporană. O selecție de albume în română, franceză și engleză și traduceri din literatura română, publicate de edituri franceze, belgiene și olandeze, cu sprijinul programelor de traduceri TPS & Publishing, vor fi disponibile pe toată durata târgului.

Sâmbătă, 16 februarie, ora 18:00, Ioana Pârvulescu, laureată a Premiului Uniunii Europene pentru literatură în 2013 și în 2018 și Tiit Aleksejev (Estonia, laureat în 2010) sunt invitați la standul Comisiei Europene, Place de l’Europe, pentru a discuta despre inițiativa Comisiei Europene, dedicată promovării literaturii europene si multilingvismului, finanțată prin programul Europa Creativă.

Întâlnirea „Qu’est-ce que le Prix de littérature de l’Union européenne (EUPL)?” se va desfășura în limba franceză și va fi moderată de Anne Bergman Tahon, directoarea Federației Editorilor Europeni.

„Târgurile de carte sunt întotdeauna o bucurie pentru mine. La cel de la Bruxelles particip pentru a doua oară, și îmi face mare plăcere, cu atât mai mult cu cât discuțiile sunt în franceză, o limbă care mi-e cu deosebire dragă și pe care am rareori ocazia să o vorbesc”, declară Ioana Pârvulescu pentru ICR Bruxelles.

Scriitorii invitați la standul EUNIC Bruxelles au transmis mesajul lor despre viitor, după propriul barometru cultural. Ioana Pârvulescu a ales un paragraf din volumul Viitorul începe luni (Editura Humanitas, 2012), continuarea romanului Viața începe vineri (Editura Humanitas, 2009), care i-a conferit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2013.

„Trebuie să știi că mă deosebesc cu totul de cei din preajmă, care cred în viitorul vostru și jură că va fi minunat. […] Lipsa mea de entuziasm mă obligă să mă simt mereu vinovat. De fapt, mă tem de progresul ăsta nebunesc, care-i îmbată pe toți ca o enormă sticlă de champagne cu fundul în secolul al XIX-lea și dopul în secolul XXI, să spunem. Bei ani la rând din ea, până îți pierzi mințile. Întâi progresul te amețește, apoi te face să devii de-a dreptul bețivan: nu mai poți fără să guști din el zi de zi.”

Romanele Ioanei Pârvulescu și nuvela O voce / A voice, premiată cu premiul juriului în competiția EUPL 2018 „Povești europene”, precum și traducerile respective în franceză și engleză vor fi disponibile la standul librăriei europene Librebook din Place de l’Europe. În același loc, vizitatorii târgului pot cumpăra cărți din literatura europeană contemporană în peste 13 limbi, puse la dispoziție de institutele culturale partenere.

Nelipsit în ultimii ani de la Târgul de carte de la Bruxelles, George Arion se va afla în Studioul Première RTBF (Radiodifuziunea belgiană), vineri, 15 februarie,18:00, alături de Alain Berenboom – cel mai titrat autor de „polar“ din Belgia - și autorul spaniol Mikel Santiago, într-un dialog pasionant „Trois voix du polar européen“.

Întâlnirea se va desfășura în franceză și va fi moderată de jurnalistul belgian Eric Russon.

Romanele lui George Arion vor fi disponibile la standul librăriei Librebook, în română și franceză, pe toată durata târgului.

Vineri, 15 februarie, la 17:30, îl puteți întâlni pe George Arion la standul Place de l’Europe, pentru o sesiune de autografe.

„Foire du livre de Bruxelles a devenit pentru mine un prilej de a pătrunde într-un fascinant univers al cărții organizat, de fiecare dată, impecabil. Totodată, participând la acest Târg am bucuria de a mă reîntâlni cu doamna Danielle Nees - editoarea mea - și cu scriitorul Alain Berenboom, formidabil și ca romancier, și ca om. Și, nu în ultimul rând, FLB e o ocazie de a discuta cu membrii echipei ICR Bruxelles, competenți, eficienți și entuziaști”, declară George Arion.

Editorul francez Genèse Edition, care a publicat trei romane de George Arion, în traducerea în franceză de Sylvain Audet-Găinar, invită vizitatorii la întâlnire cu autorul și la prezentarea celui mai recent volum La vodka du diable (ro. Profesionistul. Țintă în mișcare, 2017), vineri, 15 februarie, 19:00, la standul Interforum Benelux.

„(...) De la Tzara la Ionescu, cei mai buni din literatura română s-au servit întotdeauna de umor pentru a retrezi spiritele. Arion pune această artă în serviciul «polarului» cu un talent mistificator. E timpul să descoperim romanul polițist românesc, o specialitate extrem de recomandabilă și absolut originală”, declara scriitorul Alain Berenboom după publicarea volumului La vodka du diable.

Genèse Edition a mai publicat: Cible royale (ro. Nesfârșita zi de ieri, 2014) și Qui veut la peau d’Andreï Mladin? (ro. Atac în bibliotecă, 2015).

Informații suplimentare :

Târgul de carte de la Bruxelles aniversează 50 de ani de existență și are ca temă generală «Viitorul» - «Nos Futurs», într-un program internațional care reunește peste 1.100 autori, 500 edituri și 300 dezbateri literare. Târgul numără anual peste 70.000 de vizitatori. Printre invitați, pe afișul Târgului de carte, se numără: Herman Van Rompuy cu volumul Anti-mémoires (Ed. Mardaga, 2018), Jean-Marc Turine (laureatul Premiului Celor Cinci Continente), Andrei Kourkov (PEN Ucraina) Michael Chabon și Tim Willocks (laureați ai Premiului Pulitzer 2001), Giorgy Dragoman (Ungaria), Wojciech Chmielarz (Polonia), Gesuino Nemus (Italia), Kim Leine (Damenarca). În programul dezbaterilor literare de la stanndul Place de l’Europe mai participă și laureații EUPL 2018 din Luxemburg: Jean Back și Gast Groeber. Membrii rețelei EUNIC Bruxelles implicați în acest proiect sunt: Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Danez, Reprezentanța Permanentă a Estoniei pe lângă UE, Balassi Institut, Ambasada Marelui Ducat de Luxemburg, Institutul Cultural Italian, Institutul Polonez, Reprezentanța Permanentă a Sloveniei pe lângă UE, Ambasada Spaniei, Institutul Basc.

Cărțile publicate de editura ICR vor fi disponibile pe toată durata Târgului de carte grație sprijinului nemijlocit al companiei de transport Atlassib.

Accesul vizitatorilor la târg este gratuit.

https://flb.be/informations-generales/

Perioada: 14-17 februarie 2019

Loc: Tour & Taxis – Avenue du Port, 86C – 1000 Bruxelles

Programul integral al Târgului de carte este disponibil aici

George Arion, vineri 15 februarie 2019

- 17:30 - 18:00, Întâlnire cu publicul la standul Place de l'Europe

- 18:00 – 19:00, Trei voci ale romanului polițist european: George Arion (România), Alain Berenboom (Belgia)și Mikel Santiago (Țara Bascilor/ Spania), Studio Première RTBF

- 19:00 - 21h, Prezentarea volumului La vodka du Diable la standul Interforum Benelux

Ioana Pârvulescu, sâmbătă 16 februarie 2019

- 18:00,Qu’est-ce que le Prix de littérature de l’Union européenne (EUPL)?: Ioana Pârvulescu (România) și Tiit Aleksejev (Estonia) la standul Place de l’Europe