România la târgurile internaționale de carte în 2013

În anul 2013, ICR organizează standurile naţionale ale României de la târgurile internaţionale de carte de la Paris, Londra, Torino, Göteborg.

În acest an, acțiunea majoră este participarea la Salon du Livre de la Paris. În funcție de posibilitățile bugetare de la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, asigurăm, de asemenea, participarea la celelalte trei târguri internaționale. Institutele culturale române de la fața locului au obligația să contribuie, prin inițiative proprii, la sporirea resurselor financiare alocate acestor târguri.

Institutul Cultural Român asigură participarea Romaniei ca țară invitată de onoare la Salon du Livre de la Paris (22-25 martie). Standul României, de 400 mp, va fi amplasat în centrul salonului, alături de cel organizat de France Télévisions. Lista invitaţilor la Salon du Livre 2013 de la Paris, la care România este țară invitată de onoare, cuprinde 64 de autori români. Programul autorilor invitați a fost stabilit prin acordul organizatorilor români și francezi, iar costurile implicate vor fi împărțite egal între ICR și ReedExpo și se ridica la 450 000 de euro.

Institutul Cultural Român își asumă și participarea României la Târgul Internațional de Carte de la Torino. ICR va asigura amenajarea standului României în parteneriat cu editorii italieni de carte românească. ICR va aloca pentru standul României la Torino suma de 40 000 de euro.

ICR va organiza standul României la Târgul Internațional de Carte de la Londra, care este de fapt o bursă a editorilor, fără public larg. Participarea României la Londra se va face în parteneriat cu asociațiile de editori din România iar ICR va asigura un buget de 75 000 de euro.
Târgul Internațional de Carte de la Göteborg, ce va avea loc în septembrie 2013, este asumat tot de ICR. În următoarele zile vor începe negocierile cu organizatorii suedezi în vederea închirierii suprafeței pentru stand. ICR va asigura o finanțare de 60 000 de euro.
Institutele culturale din străinatate implicate în organizarea de târguri de carte au obligația de a identifica resurse financiare extrabugetare în vederea finanțării participării la acțiuni.