România la Târgul Internațional de Carte LIBER, ediția 2014

România participă la cea de-a 32-a ediție a Târgului Internațional de Carte LIBER, desfășurat în perioada 1-3 octombrie 2014 la Palacio 8 de Fira de Barcelona, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Madrid. Târgul de carte LIBER este dedicat profesioniștilor din domeniul editorial și are loc alternativ la Madrid și la Barcelona. România a fost ţară învitată de onoare în 2011, titlul fiind deținut anul acesta de Paraguay.
La standul României (D414) vor avea loc întâlniri cu editori și traducători și vor fi promovate programele de traduceri derulate de Centrul Național al Cărții. De asemenea, vor fi expuse cărți ale autorilor români apărute în limba spaniolă în ultimii ani, precum și albume de artă sau numere tematice dedicate culturii române. Până în prezent, cu sprijinul ICR au fost publicate în limba spaniolă 58 de titluri.

Pe durata târgului, Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente accesibile publicului larg, găzduite de librăriile Laie, La Central și Alibri.

Luni, 29 septembrie, ora 19.00, la Librăria Laie (Carrer de Pau Claris, 85, 08010 Barcelona)„Puncte cardinale ale poeziei românești“ - discuții despre opera scriitorilor Marin Sorescu, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu și Letiția Ilea, și lecturi.Participă: D. Sam Abrams (poet, traducător și critic literar), Xavier Montoliu Pauli și Corina Oproae (traducători), Àurea Márquez și Xavier Ripoll (actori).
Organizatori: Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Librăria Laie - detalii

Marți, 30 septembrie, ora 19.00, la Librăria La Central
(C/ Mallorca, 237, 08008 Barcelona)Ziua Traducătorului 2014. Bucovina ca metaforă: „O regiune unde trăiau persoane și cărți“ – discuții despre opera scriitorilor Aharon Appelfeld, Paul Celan și Norman Manea.ora 19.00 – Recital. Selecție de texte de traducătorii Xavier Montoliu Pauli și Corina Tulbure. Lectură de Maria Bosom.
ora 19.30 – Masă rotundă. Participă: Arnau Pons, poet și traducător, Eulàlia Sariola, ilustratoare și traducătoare, Corina Tulbure și Magda Bistriceanu, filologi. Moderează: Xavier Montoliu Pauli.
Organizatori: Pen Català în colaborare cu Institutul de Litere Catalane, Fundația Baruch Spinoza, Mozaika, Institutul Cultural Român de la Madrid și La Central.

Miercuri, 1 octombrie, ora 19.00, la Librăria Alibri (Carrer de Balmes, 26, 08007 Barcelona)„Anonimii și vedetele istoriei“- prezentarea cărții Eliza a los once años (Lizoanca la 11 ani) de Doina Ruști.Traducere de Enrique Nogueras. Editorial Traspiés, 2014. Carte publicată cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Participă: scriitoarea Doina Ruști, Ramón Acín (scriitor și critic literar), Enrique Nogueras (traducătorul cărții) și Adina Mocanu (cercetătoare, autoarea prefeței volumului).
Organizatori: Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Editorial Traspiés, librăria Alibri și Bodegas Torres - detalii