România la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia

România va fi prezentă la cea de-a 21-a ediție a Târgului Internaţional de Carte de la Cracovia, cu un stand național, organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia, marcând astfel a treia participare consecutivă la această sărbătoare a cărţii, unde anii trecuţi, autorii români au repurtat succese peste aşteptări.Ediţia din acest an se desfășoară în perioada 26-29 octombrie 2017, la Centrul Internaţional pentru Târguri şi Congrese EXPO Kraków.

La standul românesc vor fi expuse şi oferite spre vânzare publicului numeroase volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume despre România. Astfel, publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduși în limba polonă, un loc aparte avându-l volumele recompensate anul trecut cu numeroase premii: Patria mea A4, de Ana Blandiana, laureata Premiului Poetul European al Libertății 2016, Cartea şoaptelor, de Varujan Vosganian, câştigătoare în 2016 a Marelui Premiu, a Premiului Cititorilor şi a Premiului pentru cea mai bună traducere, în cadrul Galei Premiilor Literare ale Europei Centrale ANGELUS, Medgidia, oraşul de apoi,de Cristian Teodorescu şi Zilele regelui de Filip Florian, cărţi finaliste ale Premiilor ANGELUS în 2016, respectiv 2017. Nu vor lipsi noutățile toamnei: volume de Lucian Dan Teodorovici, Emil Cioran, Dan Lungu, Adrian Cioroianu.

Literatura română va fi promovată şi printr-o serie de broşuri şi alte materiale promoționale în limba polonă, pregătite de ICR Varşovia, prin care se fac cunoscute publicului noile apariții de carte românească pe piața poloneză şi se anunță volumele aflate în pregătire pentru acest an. În ultimii ani s-a înregistrat un adevărat record publicistic românesc în Polonia, apărând în traducere poloneză peste 30 de volume ale unor autori români.

Standul românesc, care va beneficia de o grafică special concepută, atractivă și puternică vizual, a fost gândit ca un spațiu deschis, amenajat confortabil, în care publicul să poată intra, răsfoi publicații, cere și căpăta informații şi achiziționa cărți la prețuri atractive. În plus, vizitatorii standului românesc vor putea degusta dulciuri oferite de firma Heidi, care susţine participarea ICR Varşovia în 2017 la cele mai importante târguri de carte din Polonia, ţară în care produsele Heidi se bucură de un mare succes de mai mulţi ani.

Târgul, organizat de Targi w Krakowie Ltd., este al doilea, ca mărime, printre evenimentele de acest tip din Polonia. Cu peste 700 de expozanţi din industria cărţii (distribuitori şi vânzători de carte, tipografi, librari, agenţi literari, traducători, etc.) şi 68.000 de vizitatori, târgul este deschis publicului pe durata a patru zile şi găzduiește edituri poloneze şi străine, instituţii culturale locale, dar și internaționale (inclusiv o mare parte a membrilor EUNIC Varşovia), librării, asociaţii care s-au impus pe piaţa poloneză a cărţii.

În acest an, ţara invitată este Franţa. Nu vor lipsi cărți ale editorilor din Germania, Spania, Italia, SUA, Marea Britanie.