România la Târgul de Carte „Lumea Cărţii” de la Praga

Romania la Targul de Carte Lumea Cartii de la Praga

Scriitorii Dumitru Țepeneag, Vlad Zografi, Petra Dobruská și ilustratoarea Ileana Surducan participă la ediția din acest an a Târgului „Lumea cărții” de la Praga, care se desfăşoară în perioada 10-13 mai 2018 la Výstaviště Praha. Prezența României la cel mai important eveniment editorial din capitala cehă este organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Praga și Centrul Cărții. Autorii invitați vor participa la întâlniri cu publicul praghez, în cadrul cărora vor fi prezentate antologia de povestiri aparținând lui Dumitru Țepeneag, Trezește-te în vis (editura Hermann & synové, în traducerea Jarmilei Horáková și a lui Tomaš Vašut), fragmente din romanul Efectele secundare ale vieții de Vlad Zografi, precum și volumul Dolky-n trei straie de Petra Dobruská, cu ilustrații de Ileana Surducan, apărut la editura cehă Mlada fronta.

Dumitru Țepeneag, inițiatorul curentului oniric în anii ‘60, alături de Leonid Dimov, este unul dintre cei mai importanți autori români contemporani. Stabilit în Franța din 1971, Dumitru Țepeneag a publicat numeroase romane în limbile română și franceză, a tradus romancieri și filozofi francezi și a avut o importantă activitate publicistică în presa culturală din România. Pentru activitatea sa literară, i-a fost decernat în 2008 Le Prix Union Latine de Littératures Romanes.

Vlad Zografi este recunoscut ca unul dintre dramaturgii contemporani de primă valoare, cu piese jucate pe scene de renume din Europa. A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru dramaturgie. În 2016, romanul său Efectele secundare ale vieții a primit Premiul Liceenilor acordat de revista „Observator Cultural”.

Autoarea cehă stabilită la București Petra Dobruská prezintă la Praga ediția cehă a volumului Dolky-n trei straie,scris în original în limba română (Ed. Jumătatea Plină, 2014), o bandă desenată care prezintă viața cehilor din Banat, într-un jurnal de călătorie inedit, plin de culoare. Ileana Surducan, absolventă aUniversității de Arte şi Design Cluj, este artist freelancer în domeniul ilustraţiei, al benzii desenate şi al ceramicii. A publicat mai multe romane grafice, și a ilustrat cărți pentru copii, în țară și în străinătate. Moderatori și translatori în cadrul acestori întâlniri vor fi profesoara Jarmila Horáková, de la Universitatea Carolină din Praga, şi traducătorii Tomaš Vašut, Jitka Lukešová şi Jiří Našinec.

România participă anual la Târgul „Lumea cărții” din Praga, în 2012 fiind țara invitată de onoare.

Programul evenimentelor românești de la Târgul de Carte "Lumea Cărţii" de la Praga, ediţia 2018

Vineri, 11 mai - 18.00 – 19.00:

Prezentare de carte - antologia de povestiri aparținând lui Dumitru Țepeneag, Trezește-te în vis (editura Hermann & synové, în traducerea Jarmilei Horáková și a lui Tomaš Vašut).

Traducător: Jarmila Horáková. Moderator: Tomaš Vašut

Organizatori: ICR Praga și Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.


Sâmbătă, 12 mai

12.00 – 13.00: Prezentare de carte – ediţia în limba cehă a volumului Dolky-n trei straie, texte de Petra Dobruská, ilustrații de Ileana Surducan (editura Mlada Fronta, 2017).

Traducător şi moderator: Jitka Lukešová.

Organizatori: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale și ICR Praga

13.00 – 14.00: Prezentarea de carte – fragmente din romanul Efectele secundare ale vieții, în prezența autorului Vlad Zografi.

Traducător și moderator: Jiři Našinec.

Organizatori: ICR Praga și Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.