România la Târgul de Carte al Sileziei de la Katowice 2018

Romania la Targul de Carte al Sileziei de la Katowice 2018

România va fi prezentă, pentru al doilea an consecutiv, la Târgul Internaţional de Carte al Sileziei de la Katowice, cu un stand național, organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia. Ajuns la cea de-a patra ediţie, târgul se va desfășura în perioada 12-14 octombrie 2018,la Centrul Internaţional pentru Congrese din Katowice.

La standul românesc vor fi expuse şi oferite spre vânzare publicului numeroase volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume despre România. Astfel, publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduși în limba polonă, un loc aparte avându-l volumele recompensate recent în Polonia cu numeroase premii: Patria mea A4, de Ana Blandiana, laureata Premiului Poetul European al Libertății 2016, Cartea şoaptelor, de Varujan Vosganian, câştigătoare în 2016 a Marelui Premiu, a Premiului Cititorilor şi a Premiului pentru cea mai bună traducere, în cadrul Galei Premiilor Literare ale Europei Centrale ANGELUS, Medgidia, oraşul de apoi,de Cristian Teodorescu şi Zilele regelui de Filip Florian, cărţi finaliste ale Premiilor ANGELUS în 2016, respectiv 2017, Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu, finalist al Premiului Poetul European al Libertăţii 2018.

Printre importantele volume apărute în acest an în traducere poloneză, amintim Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, de Adrian Cioroianu, Celelalte povești de dragoste, de Lucian Dan Teodorovici, Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu şi Insula latină. Antologia nonficţiunii românesc, volum coordonat de scriitorul şi publicistul polonez Bogumił Luft.

Literatura română va fi promovată şi printr-o serie de broşuri şi alte materiale promoționale în limba polonă, pregătite de ICR Varşovia, prin care se fac cunoscute publicului noile apariții de carte românească pe piața poloneză şi se anunță volumele aflate în pregătire pentru acest an. În ultimii ani s-a înregistrat un adevărat record publicistic românesc în Polonia, apărând în traducere poloneză peste 30 de volume ale unor autori români.

Standul românesc, care va beneficia de o grafică special concepută, atractivă și puternică vizual, a fost gândit ca un spațiu deschis, amenajat confortabil, în care publicul să poată intra, răsfoi publicații, cere și căpăta informații şi achiziționa cărți la prețuri atractive.

Inaugurat în 2015, Târgul de Carte al Sileziei oferă iubitorilor de literatură o ocazie perfectă de a se întâlni cu creatori remarcabili – prozatori și poeți, ilustratori și traducători, de asemenea cu personalități cunoscute și îndrăgite ale culturii și artei, fiind un impuls la dezvoltarea pasiunii de a citi și o ocazie pentru a cumpăra cărți la prețuri bune.

Locul important al Târgului de Carte al Sileziei în calendarul manifestărilor culturale din Polonia este confirmat de bilanțul ediției de anul trecut: 108 autori din Polonia și străinătate, 144 de editori, 34 000 de vizitatori, peste 200 de întâlniri literare, ateliere și discuții, pe parcursul a trei zile.