România la Salonul Internațional de Carte de la Paris / Salon du Livre 2012

În perioada 16-19 martie 2012 se desfășoară la Paris cea de a XXXII-a ediție a Salonului Internațional de Carte – Salon du Livre, cel mai amplu eveniment al pieţei editoriale din Franţa, care reunește anual peste o mie de expozanți.
La standul României, organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Paris, în colaborare cu Librăriile Humanitas , vor avea loc lansări de carte, vor fi prezentate programele de traduceri derulate de ICR și va fi organizată o librărie de carte românească. Tot în cadrul Salonului sunt programate o masă rotundă, un concert și o expoziție, având ca temă „vagabondajul literar“ și figura scriitorului Panait Istrati.
Astfel, scriitori români și francezi vor participa la un dialog despre valențele „vagabondajului literar“, eveniment organizat în sala Nota Bene din cadrul Salonului. Gabriela Adameșteanu, Ioana Bot, Letiția Ilea, Ion Manolescu și Răzvan Rădulescu se vor întâlni cu Maylis de Kerangal, Bertrand Badiou, Michel Le Bris și Matei Vișniec în cadrul mesei rotunde „Vagabondajul literar“ organizată sâmbătă, 17 martie 2012, între orele 13.30 – 18.00. Printre temele abordate se numără: vagabondul literar Panait Istrati, autor român cunoscut și iubit de publicul francez, călătoria ca experiență care naște ficțiune, peregrinările poetului Paul Celan, experiența literară a emigrării, călătoriile imaginare sau spiritul nomad în banda desenată. Cele două sesiuni ale mesei rotunde vor fi moderate de criticul literar Valerie Cadet și de scriitorul Jean Mattern.
În seara deschiderii Salonului, joi, 15 martie 2012, de la ora 21.30, Kosti Lacatus Orchestra va susține concertul „Panait vagabondul“ pe scena Salonului Cărții, un voiaj muzical prin România,Ungaria, Corsica, Argentina.
Pe toată durata Salonului, sala Nota Bene va găzdui expoziția „Panaït Istrati, vagabond de génie“, organizată de ICR Paris în parteneriat cu Biblioteca Panait Istrati din Brăila și cu Arhivele Naționale. Vor fi prezentate în premieră publicului francez imagini ale unor piese din corespondența scriitorului și fotografii inedite din peregrinările sale.
La standul României vor fi organizate lansări de carte ale unor autori români, publicate în Franța și în România: Lizica Codreano, une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne de Doina Lemny (ed. Fage, prin programul PUBLISHING ROMANIA), Syndrome de panique dans la Ville Lumière de Matei Vișniec (ed. Non Lieu, prin programul TPS), Blues pour chevaux verts de Letiția Ilea (ed. Le corridor bleu, prin programul TPS), FEM de Magda Cârneci (ed. Cartea Românească), Le Camion bulgare de Dumitru Țepeneag (ed. POL) și Littérature roumaine. L’Entre-deux-guerres de Andreia Roman (ed. NonLieu, prin programul PUBLISHING ROMANIA). Detalii despre volumele apărute în Franța cu sprijinul ICR sunt disponibile pe site-ul CENNAC.
Vineri, 16 martie 2012, de la ora 15.00, teatrologul Mirella Patureau și regizorul Christian Benedetti vor susține, la standul României, o dezbatere cu tema „Noul val al teatrului românesc“, pornind de la cartea Gianinei Carbunariu, Poimâine. Alaltăieri. De asemenea, la standul României va fi organizată, pentru al treilea an consecutiv, o librărie românească, vânzarea de carte fiind organizată anul acesta în colaborare cu Librăriile Humanitas.
Inspirați de personalitatea şi opera lui Panait Istrati, scriitor fascinant pentru mediul literar şi cititorii din Franța prin setea sa de libertate şi savoarea limbii, Institutul Cultural Român de la Paris lansează cu ocazia Salonului Cărții concursul literar „Premiul vagabondajului. Note despre Romania /Le Prix du vagabondage. Noter la Roumanie“. Publicul este invitat sa trimită scrieri scurte în limba franceză, note de călătorie în România – reale sau imaginare – până la data de 29 iunie 2012. Juriul, alcătuit din membri ai cluburilor de lectură afiliate Festivalului Primului Roman, va selecționa 20 de texte în vederea publicării într-un volum care va fi lansat la ediția de anul viitor a Salon du Livre. Detalii aici

Detalii suplimentare pe site-ul ICR Paris și la www.salondulivreparis.com


broșura