România la Festivalul de Turism „Na Szage” din Poznań

În perioada 1-4 februarie a.c., la Poznań are loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Turism „Na Szage” („Pe scurtătură”), manifestare dedicată călătoriilor. Evenimentul se desfășoară în mediul universitar din Poznań, sub patronajul rectorului Academiei de Educație Fizică și Sport și găzduit de aula Academiei. La ediția din acest an, accentul va fi pus pe România, pe valorile ei turistice și naturale, dar și pe tradiții și cultură, Institutul Cultural Român de la Varșovia oferind patronajul manifestărilor cu conţinut românesc şi colaborând la organizarea evenimentelor despre România.

Programul românesc va cuprinde cinci elemente, în zilele de 3 și 4 februarie: o prelegere generală despre România turistică și cele mai interesante trasee de vară, cu un bogat material fotografic realizat de Radosław Siekierzyński, prezentarea cu proiecții a caravanei automobilistice „Go Romania”, proiect inițiat de Ambasada României la Varșovia şi realizat cu sprijinul autorităților locale din România, precum şi al Uniunii Naționale a Patronatelor din România, alături de Camera Bilaterală de Comerţ și Industrie Polono-Română; prezentarea activității și proiectelor românești ale Asociației „Drum Bun” din Cracovia, formată din iubitori din Polonia ai vechilor autoturisme româneşti Dacia, susținută de Michał Sowa, membru fondator al Asociației, totodată membru al Societății de Prietenie Polono-Române de la Cracovia. Un alt element din program va fi concertul susținut de muzicianul George Negrea, organizat sâmbătă, 3 februarie, în Clubul Troops. În închiderea Festivalului, cu sprijinul ICR Varșovia va fi proiectat filmul documentar România nemaivăzută, o plimbare prin locuri mai puţin cunoscute din România, dar ale căror aşezare, istorie, legendă sau tradiţii le-au transformat în adevărate bijuterii ale patrimoniului natural şi cultural naţional.

ICR Varșovia a pregătit, de asemenea, materiale de promovare cu tematică românească, ce vor fi distribuite publicului prezent la evenimente.

Festivalul „Na Szage” este o întâlnire a oamenilor care iubesc drumețiile și a tuturor celor cărora le sunt apropiate frumusețile naturii, dorința de cunoaștere a unor culturi străine, spiritul de aventură. Scopul principal al Festivalului este promovarea ideii de comunicare a experiențelor de călătorie într-un mod cât mai atrăgător și mai interesant. Nu exotismul locurilor este decisiv, ci calitatea experienței și a transmiterii ei – prin intermediul reportajelor, fotografiilor, discuțiilor, dezbaterilor și prezentărilor.

Festivalul este însoțit de Concursul pentru Cea mai bună prezentare de călătorie, adresat tuturor pasionaților de expediții, fără condiții de vârstă, care își pot povesti experiențele cu ajutorul cuvântului, imaginii și sunetului.

Foto: Radosław Siekierzyński, www.2018.festiwalnaszage.pl