România, invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte de la Torino, ediţia 2012

România va fi ţară invitată de onoare la ediţia din 2012 a Târgului Internaţional de Carte de la Torino. Invitaţia a fost lansată de Rolando Picchioni, preşedintele Fondazione per il libro, la musica e la cultura, co-organizator al manifestării, în contextul organizării în premieră a unui stand naţional al României la Torino, la iniţiativa Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Prezenţa românească la ediţia din acest an a Târgului a inclus opt evenimente dedicate promovării literaturii şi autorilor români, programelor de profil ale ICR şi schimburilor culturale între Italia şi România. Tema standului, 1989 – 2009: Confirmări şi debuturi în literatura română, a fost dezbătută în cadrul a două ateliere de lucru, coordonate de Roberto Merlo, profesor la Universitatea din Torino. La întâlniri au participat scriitorii Petru Cimpoeşu, Filip Florian, Ioana Nicolaie, Doina Ruşti, Ana Maria Sandu, Lucian Dan Teodorovici.
Petru Cimpoeşu va fi prezent şi la Milano, pe 19 mai, cu ocazia lansării ediţiei italiene a romanului Simion liftnicul. Roman cu îngeri şi moldoveni (Il Santo nell'ascensore. Romanzo di angeli e moldavi), publicate de editura Castelvecchi din Roma, în traducerea Liviei Claudia Bâzu.

Cu peste 1400 de editori participanţi şi peste 300.000 de vizitatori în cinci zile, Târgul Internaţional de Carte de la Torino (www.fieralibro.it), ajuns în acest an la cea de-a XXII-a ediţie, este cea mai amplă manifestare de profil din Italia şi una dintre cele mai importante din Europa. Iniţiat în 1988, Târgul Internaţional de Carte la Torino va ajunge în 2012 la cea de a XXV-a ediţie.