România, în premieră la Bienala meseriilor artistice și industriilor creative „Révélations” de la Paris

Romania, in premiera la Bienala meseriilor artistice si industriilor creative Revelations de la Paris

Pentru ediția 2019 a Bienalei meseriilor artistice și industriilor creative „Révélations”, care se va desfășura la Grand Palais, între 23-26 mai, Institutul Cultural Român organizează, în parteneriat cu The Institute, participarea României, în premieră, la această întâlnire importantă a meseriilor artistice și a industriilor creative internaționale.

În cadrul expoziției „Le Banquet” , coloana vertebrală a acestui salon care reunește aproape 200 de opere de artă care provin din 11 țări și regiuni din lume, vor fi prezenți și cinci artiști români.

Cei cinci artiști reprezentativi pentru noua generație de designeri și creatori, Adina Marin, Radu Abraham, Ruxandra Sacaliș, Veronica Olariu și Olah Gyarfas vor expune opere variate, în același timp moderne dar și profund inspirate de artizanatul tradițional românesc, o fereastră deschisă spre meseriile artistice contemporane din România în contextul acestui ansamblu internațional de înalt nivel. Dacă ele doresc totuși să fie în primul rând funcționale, ele se dovedesc a fi și amestecuri îndrăznețe de materiale (lână și cupru, de exemplu, pentru cercei) și cu un apetit special pentru experimentarea care propulsează aceste obiecte la rangul de opere de artă.

Creațiile semnate de Adina Marin, Radu Abraham, Ruxandra Sacaliș, Veronica Olariu și Olah Gyarfas vor fi deci prezente la această întâlnire excepțională: lămpi, bijuterii, vaze, etajere, ceramică, candele și multe altele.

"Această idee a unei punți între ancestral și contemporan se ilustrează cu atât mai mult prin caracterul polimorf al României, și de aceea și reușesc tradiția și arta sa să atingă numeroase sensibilități: România se află pe tărâm european dar arborează și propria sa identitate", a declarat președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu.

"Contemporanul, în adecvarea sa la prezent, nu mai este considerat ca o imixtiune în lumea meseriilor artistice. El a ocupat un loc special și s-a dovedit a fi un atu important în conștiința țelurilor acestora, de mai mulți ani încoace, undeva la intersecția artizanatului și a creației artistice. Materiile au rămas la fel de diverse, competențele multiple și singulare țin la fel de domeniul experienței ca de cel al creației personale. Toate meseriile artistice perpetuează tradiții, totuși meseria artistică evoluează și se dirijează mai degrabă spre arta contemporană. România, țară onorată de Bienala Révélations 2019, se mândrește cu vitalitatea diversității dar și cu distincția artiștilor care crează în domenii variate, cum ar fi lemnul, ceramica, sticla, materialele textile, bijuteriile", a declerat Ami Barak, comisarul expoziției.

Vă așteptăm între 23-26 mai, de la orele 10 la 20h, sub frumoasa cupolă de la Grand Palais!

Avenue Winston Churchill, 75008 Paris

Organizare cu sprijinul Ambasadei României în Franța.