România în conducerea EUNIC

Horia-Roman Patapievici a fost ales vicepreşedinte al EUNIC

La reuniunea de la Berlin (20-21 iunie 2008) a conducătorilor instituţiilor culturale membre ale organizaţiei EUNIC, reţeaua institutelor culturale din Uniunea Europeană, Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, a fost ales vicepreşedinte al acestui important organism cultural. H.-R. Patapievici a deţinut timp de doi ani funcţia de vicepreşedinte al EUNIC, iar în iunie 2010 a devinit preşedintele organizaţiei.

EUNIC (European Union National Institutes for Culture) este o reţea a institutelor culturale naţionale din Europa, constituită la Praga în 2006, la iniţiativa British Council. În prezent, EUNIC reuneşte organizaţii culturale de nivel naţional din 26 de ţări ale Uniunii Europene, dintre care multe sunt deja bine cunoscute, prin impactul pe care l-au avut asupra relaţiilor culturale internaţionale – British Council, Institut Français, Goethe-Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões, Institutele Italiene de Cultură. România, prin Institutul Cultural Roman, a aderat la această reţea în iunie 2007, iar în primăvara acestui anului 2008 a avut loc şedinţa de constituire a clusterului EUNIC în România. EUNIC are vocaţia de a deveni vocea culturală a Europei unite în lume şi reprezentantul instituţional pe lângă organismele Uniunii Europene al intereselor tuturor organizaţiilor culturale de nivel naţional din Europa.

În 2007, preşedinte EUNIC a fost ambasadorul Emil Brix (Austria, Ministerul de Externe), în 2008 funcţia a fost asumată de Hans-Georg Knopp (Germania, Goethe-Institut), în 2009 ea i-a revenit lui Finn Andersen (Danemarca, Danske Kulturinstitut), iar în 2010 lui Horia-Roman Patapievici (România, ICR).

Contact media: Serviciul de presă al ICR, tel. 031 7100 625, email: biroul.presa@icr.ro