România este din nou prezentă la prestigiosul festival „Toamna Varşoviană”

Romania este din nou prezenta la prestigiosul festival Toamna Varsoviana
Institutul Cultural Român din Varşovia organizează duminică, 23 septembrie 2007, începând cu ora 22.30, un concert al ansamblului Electric Pro Contemporania în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană". După o pauză de 5 ani, România este prezentă din nou la acest prestigios festival, aflat anul acesta la ediţia jubilară, a cincizecea. Concertul urmează să aibă loc în Sala Laboratorium a Centrului de Artă Contemporană „Ujazdowski", cea mai importantă instituţie de promovare a artei contemporane din Polonia.
Festivalul Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană",
cel mai important eveniment muzical din Polonia, este organizat în fiecare an de către Uniunea Compozitorilor Polonezi. Creat în 1956 de tinerii compozitori Tadeusz Baird şi Kazimierz Serocki ca o ieşire din impasul în care se afla muzica poloneză în acel moment, festivalul a devenit cu trecerea timpului un refugiu pentru libertatea artistică, oferind şi un spaţiu de exprimare muzicii simfonice experimentale. Festivalul „Toamna Varşoviană" continuă să fie unul din cele mai importante şi mai mari festivaluri de muzică contemporană din lume, reunind în fiecare an în jur de 300 de interpreţi din diferite ţări.

La ediţia aniversară de anul acesta vor participa importanţi muzicieni şi artişti, printre care Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale Poloneze, Orchestra Simfonică a Radioului Polonez, „Sinfonia Varsovia", Cvartetul Silezian, Ansamblul Elision, SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg, Ansamblul Mozaic, Klangforum Wien, Izrael Contemporary Players, etc. Ca în fiecare an, concertele vor avea loc pe cele mai bune scene de muzică din Varşovia precum: Filarmonica Naţională, Centrul de Artă Contemporană „Ujazdowski", Academia de Muzică „Fryderyk Chopin", Studioul de Concerte Radio.

Fondat în 1990 din iniţiativa unui grup de tineri muzicieni, ansamblul Pro Contemporania este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri de muzică contemporană românească, concertând în ţări precum Franţa, Elveţia, Statele Unite ale Americii, Germania, Belgia, Ungaria, Albania, Israel, Grecia şi Austria. Cu un repertoriu extrem de vast, de la muzică clasic-contemporană până la muzică ambientală, electronică, jazz, new-age, fusion, improvizaţie şi experiment, ansamblul promovează deschiderea către forme muzicale inedite şi originale. În funcţie de proiectul concret, ansamblul concertează în formule diferite, de la doi la şapte muzicieni. Pentru festivalul „Toamna Varşoviană" ansamblul Electric Pro Contemporania propune un program realizat integral cu instrumente electrice sau modificate electronic, rod al experimentelor realizate în ultima vreme de către muzicienii cvartetului format din Irinel Anghel, Andrei Kivu, Sorin Romanescu şi Virgil Oprina.