România arată lumii tradiția Mărțișorului prin reprezentanțele ICR

Concerte, expoziții, proiecții de film, ateliere pentru adulți și pentru copii sunt câteva dintre evenimentele oferite publicului, cu ocazia Sărbătorii Mărțisorului, de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate.

Ateliere de scriere a felicitării de 8 martie, la Accademia di Romania in Roma

Evenimentul „Mărțișor - Legenda primăverii” - ajuns în acest an la cea de-a III-a ediție – cu ateliere de creație și de scriere a felicitării de 8 martie este organizat de profesoarele de limbă, cultură și civilizație românească Manuela Ghiurcă, Claudia Rojog și Simona Vasile, în colaborare cu Accademia di Romania in Roma, Ambasada României în Italia, Institutul Cultural Român din București și Institutul Limbii Române. Pe 28 februarie 2020, elevii români de la școlile din Lazio și Umbria vor sărbători Mărțișorul, care, începând din 2017, este inclus în lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Expoziția va putea fi vizitată la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110) vineri, 28 februarie 2020, în intervalul orar 18.00 – 19.30.

Serie de evenimente organizate de ICR Bruxelles

O suită de evenimente vor fi organizate de Institutul Cultural Român din Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, asociația European Artists Management (EAM) Agency și cu Ambasada României în Țările de Jos, cu ocazia Sărbătorii Mărțișorului și a Zilei Internaționale a Femeii.

Atelier de creație cu elevii Școlii Europene nr. 4 Bruxelles (EEB4)

Mărțișorul va fi sărbătorit de ICR Bruxelles în cadrul unui atelier de creație realizat cu elevii Școlii Europene nr. 4 (EEB4), pe 4 martie 2020, ora 11.00, la sediul școlii. Sărbătorirea Zilei Mărțișorului se va derula prin ateliere de creație, menite să ducă mai departe ecourile expoziției Brâncuși de la BOZAR.

Interferențe culturale la feminin, dezbatere la reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei

Dezbaterea „Interferențe culturale la feminin” va avea loc pe 5 martie, ora 18.30, la Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei din Bruxelles și este organizată în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și EAM Agency. Dezbaterea are rolul de a pune în lumină artiste și personalități ale diasporei românești, dar și mari figuri care au creionat cultura română de astăzi, fie că vorbim despre cea de-a șaptea artă, fie despre muzică sau arte vizuale. Invitate la această dezbatere sunt Dominique Nasta, profesor la Film Studies, Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), Ana Camelia Ștefănescu, soprană (Bruxelles), Dana Maitec, artist fotograf (Paris), Mihaela Ganea, ce va fi moderatoarea discuțiilor cu publicul. În cadrul evenimentului, Dominique Nasta va prezenta secvențe dintr-o selecție de filme românești și studiul „Filmografia românească declinată la feminin”.

Seară muzicală cu solista Dana Alexe, la Haga

Al treilea eveniment propus de ICR Bruxelles va avea loc la Haga, pe 6 martie, ora 18.30. Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos marchează Ziua Mărțișorului și Ziua Internațională a Femeii prin recitalul solistei de origine română Dana Alexe. Evenimentul va avea loc la Ambasada României la Haga. Manifestarea se desfășoară sub denumirea „Tradiția mărțișorului și marcarea zilei internaționale a femeii” și face parte din ciclul „Seri muzicale la Ambasada României”. Invitate sunt reprezentantele reprezintă rețelei „Ladies Ambassadors Group” din Haga, membre ale asociației profesionale Women in International Law Network (WIL), precum și reprezentanți ai comunității române.

Concerte în Festivalul de Muzică „Mărțișor” de la Chișinău

Un concert cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la fondarea Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii” din Chișinău va fi organizat de ICR „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Palatul Național „Nicolae Sulac”, joi, 5 martie, ora 18.00, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Spectacolul constă în recitalul maestrului Gheorghe Zamfir alături de orchestra „Lăutarii”, dirijată de cunoscutul violonist Nicolae Botgros.  Un alt concert, de muzică simfonică, pentru marcarea a 250 de ani de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven, va avea loc joi, 5 martie, ora 18.00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. În cadrul evenimentului, violonistul Gabriel Croitoru împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău - dirijor Mihail Agafița, vor interpreta Concertul pentru vioară și orchestră, Re major, op. 61 și Simfonia nr. 3 în Mi bemol Major, op. 55, „Eroica”.

Ateliere de creație pentru copii, la sediul ICR Lisabona

Pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză organizează ateliere de creație pentru copii. Evenimentul va avea loc pe 29 februarie 2020, între orele 10.30 – 13.00, la sediul ICR Lisabona. Atelierele vor fi organizate împreună cu profesorii care asigură predarea în Portugalia a Cursului de limbă, cultură și civilizație românească, program destinat menținerii și dezvoltării identității culturale și lingvistice în rândul comunităților românești din străinătate. Sub îndrumarea acestora, copiilor li se va explica povestea Mărțișorului și îşi vor antrena imaginația și creativitatea confecționând mărțișoare reciclabile, din hârtie, pastă rece sau materiale textile. Atelierele se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 – 12 ani. Tot sub semnul acestei sărbători, ICR Lisabona va organiza un eveniment special de prezentare a obiceiurilor și tradițiilor de Mărțișor, dedicat doamnelor din cadrul Grupului de Comandă al Centrului Întrunit de Analiză şi Lecţii Învăţate (JALLC) al NATO din Portugalia. Evenimentul va avea loc în data de 4 martie 2020, între orele 11.30 - 13.00, la sediul ICR Lisabona.

Ateliere meșteșugărești la ICR Paris

Două ateliere de creație de mărțișoare, cu participarea creatoarelor Lea Chirinciuc, Luminița Liboutet și Adriana Sîrbu, organizate de ICR Paris, se vor desfășura sâmbătă, 29 februarie, între orele 14 și 16 și duminică, 1 martie, între 10.30 și 12.30. Participanții la ateliere vor învăța să confecționeze mărțișoare, amulete pe care româncele, moldovenencele, bulgăroaicele și macedonencele le poartă la piept toată luna martie. Aceste ateliere continuă o serie de evenimente consacrate culturii și tradițiilor românești, destinate copiilor și adulților, inclusiv francezilor care doresc să descopere tradițiile noastre.

Artizanat românesc la Viena

Mărţişoare croşetate, din material textil, realizate din pastă modelatoare sau mărțișoare realizate prin tehnica scrisului pe boabe de orez vor fi expuse la ICR Viena vineri, 28 februarie, între orele 12.00 şi 20.00. În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria.

Spectacol de teatru la Tel Aviv, sub egida celebrării Zilei Internaționale a Femeii și a Zilei Francofoniei

O reprezentație specială a spectacolului „1919 Misiune Regală la Paris”, în regia Lianei Ceterchi, sub egida celebrării Zilei Internaționale a Femeii și a Zilei Francofoniei, va avea loc joi, 5 martie 2020, ora 18.00, la sala Alhambra din Tel Aviv. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația femeilor din teatru „IF ... ”/ „Dacă ...”. Spectacolul în regia Lanei Ceterchi ne dezvăluie activitatea diplomatică a Reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris și în turneul ei in Anglia. Inspirat de cartea Dianei Mandache, Queen Marie of Romania - Later Chapters of my Life / Regina Maria a României - Capitole târzii din viața mea spectacolul este realizat în parteneriat cu UNITER, Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național al Literaturii Române.

„Femei remarcabile în arhitectura românească”, expoziție în aer liber la Varșovia

O expoziție în aer liber, dedicată femeilor cu rezultate remarcabile în arhitectura românească, va fi organizată, în perioada 1-31 martie 2020, de ICR Varșovia, în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România (UAR). Inspirată de expoziția realizată de UAR în 2019, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de activitate oficială a femeilor în domeniul arhitecturii în România, varianta varșoviană preia elemente fotografice și narative combinate. Alcătuită cronologic, expoziția cuprinde trei secțiuni: „Pioniere”, „Arhitecte ale perioadei socialiste” și „Arhitecte contemporane”. O noutate este includerea Reginei Maria – prima femeie acceptată ca membru al Academiei de Artă de la Paris – și sublinierea rolului său major în promovarea și afirmarea arhitecturii românești și a femeilor din domeniu.

„Sărbătoarea Mărțișorului“ desfășurată la Colegiul Europei de la Natolin  și organizată pe 1 martie de ICR Varșovia, în colaborare cu Ambasada Moldovei la Varșovia și cu studenții români și moldoveni, cuprinde fotografii care înfățișează mărţişoare originale realizate de designeri români. De asemenea, vor avea loc ateliere de dansuri tradiționale, prezentarea tradiției prin materiale video și tipărite, o degustare de vinuri, produse culinare, dulciuri și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară“, în regia lui Paul Negoescu. ICR Varșovia va dărui tuturor participanților mărțișoare confecționate în România. Colegiul Europei Natolin (CEN) este corespondentul prestigiosului College of Europe din Bruges, ce desfășoară o bogată activitate academică, științifică și educativă. CEN este un loc de întâlnire, analiză și dezbatere, atât pentru universitari, cât și pentru practicieni, în centrul atenției aflându-se istoria, securitatea, integrarea europeană și provocările politicii internaționale contemporane.