România a participat la Human Rights Film Days

România a participat la Human Rights Film Days, ediția a VIII-a, fiind invitată la festivalul de film organizat de Delegația Uniunii Europene la Ankara


La recomandarea ICR Istanbul, Festivalul Internațional de Film pentru Drepturile Omului a itinerat pelicula românească Aliyah DaDa, la Ankara, Antalya și Istanbul. Filmul românesc prezentat la ediția a VIII-a este semnat de Oana Giurgiu și a rulat de trei ori în cadrul festivalului. Pelicula este o incursiune personală, bine documentată a autoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric mare cu interviuri, amintiri și istorii individuale.

Aliyah DaDa urmărește emigrația evreilor din România către Palestina, surprinzând și relațiile acestora cu românii, în cei peste 130 de ani scurși de când primii evrei au luat drumul Palestinei. Contextul în care s-au desfășurat aceste valuri de emigrație va revela adevărata istorie a României și a Europei de Est, precum și cea a nașterii statului Israel. Filmul abordează subiecte delicate pentru istoria României și a comunității evreiești, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Cea de-a VIII-a ediție a Human Rights s-a tradus anul acesta prin 40 de producții europene și turcești și s-a adresat unui public specific, aflat în creștere de la un an la altul, într-un număr record de 21 de orașe de pe teritoriul Turciei, din prima zi a lunii și până pe 16 decembrie. În 2018, a fost celebrată, odată cu derularea festivalului, aniversarea a 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului, o piatră de hotar privind importanța și dezvoltarea segmentului care pune accent pe protecția demnității umane în întreaga lume. Această aniversare a constituit, pentru Delegația Uniunii Europene din Turcia, o oportunitate de a reflecta la condițiile care au stat la baza adoptării Declarației Universale a Drepturilor Omului în urma celor două războaie mondiale din istoria omenirii.

Producțiile prezentate pe parcursul celor 16 zile, au adus în acest an subiecte fierbinți, inspirate din realitățile ultimelor șapte decenii: confruntarea cu fantomele trecutului, cele mai bune filme documentare prezentate și premiate în cadrul Festivalului de la Berlin - The Waldheim Waltz sau producția finlandeză The Unforgiven, care vorbește despre trecutul recent și demonii prezentului, din provocările și confruntările care apar când vine vorba de protejarea drepturilor migranților. Lady of the Harbour a captat publicul prin subiectul tratat, și anume, căile ciudate de organizare a ajutorului pentru refugiați prin intermediul comunității chineze din România ori Grecia. Producția Poetess a venit cu un mesaj clar vis-a-vis de egalitatea dintre sexe, pe toate fronturile. Human Rights 2018 a fost, de fapt, o întâlnire a regizorilor și a activiștilor societății civile din întreaga Europă, prin intermediul peliculei.

Prin organizarea acestui eveniment cultural, Delegația Uniunii Europene își dorește să încurajeze un dialogul și eventuale dezbateri cu publicul local, regizori și cineaști turci, activiști, având ca punct de plecare dreptatea, greutatea și amprenta dură a amintirii, protejând astfel cele mai vulnerabile zone ale societății și menținerea intactă a mediului pentru generațiile viitoare. Organizatorii Festivalului Human Rights, eveniment aflat sub umbrela Delegației Uniunii Europene, urmăresc să aducă laolaltă iubitorii de film într-un spațiu special și dedicat conștientizării, dialogului și reflectării.

Pentru ICR Istanbul, participarea constantă la acest important festival de film se traduce prin colaborarea cu prestigioși parteneri, clusterul EUNIC Turcia, Delegația UE la Ankara, misiunile diplomatice ale României, iar pentru ediția de anul acesta a însemnat și o mărire a zonei de acțiune a reprezentanței noastre în mai multe orașe din țara de reședință.