România a participat la Human Rights Film Days

Filmul românesc Aliyah DaDa prezentat la ediția a VIII-a a Festivalului Internațional de Film pentru Drepturile Omului este semnat de Oana Giurgiu. Pelicula este o incursiune personală, bine documentată a autoarei  în istoria evreilor din România, îmbinând contextul istoric  cu interviuri, amintiri și istorii individuale.

Aliyah DaDa urmărește emigrația evreilor din România către Palestina şi  abordează subiecte delicate pentru istoria României și a comunității evreiești, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

La cea de-a VIII-a ediție a Human Rights Film Days au fost proiectate 40 de producții europene și turcești care s-au adresat unui public aflat în creștere de la an la an, într-un număr record de 21 de orașe de pe teritoriul Turciei. Odată cu derularea festivalului au fost aniversaţi 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului.

La recomandarea ICR Istanbul, Festivalul Internațional de Film pentru Drepturile Omului a proiectat pelicula românească Aliyah DaDa, la Ankara, Antalya și Istanbul.