Români din diasporă, mândri de performanțele Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

Romani din diaspora, mandri de performantele Teatrului National Marin Sorescu din Craiova

În perioada 30 mai - 10 iunie, Institutul Cultural Român de la Varșovia, împreună cu Teatrul Shakespearian și alte spații culturale din oraș, cu ampla susținere financiară a Ministerului polonez al Culturii, a organizat la Gdańsk un program intens de evenimente românești, cel mai mare și mai complex proiect din istoria Institutului.
Timp de două săptămâni, publicul a putut urmări cinci spectacole de teatru, șaisprezece filme de lung și scurtmetraj, filme de animație, două concerte, un spectacol de dans, prelegeri despre cinematografia, istoria și arta românească, o întâlnire literară, trei expoziții de fotografie și artă contemporană, demonstrații de live cooking. Radioul Polonez, și el partener al evenimentului, a pezentat patru piese de teatru radiofonic, pe texte românești.
Evenimentele s-au bucurat de un veritabil succes, la ele asistând și români din diasporă. După reprezentația spectacolul de teatru Profu’ de religie, în regia lui Bobi Pricop și în interpretarea Teatrului Național „Marin Sorescu” de la Craiova, doamna Irina Rojek a transmis o scrisoare de felicitare directorului general al Teatrului, domnul Mircea Cornișteanu, în care și-a exprimat aprecierea pentru calitatea spectacolului și a spus că acesta a făcut-o să se simtă mândră de originile sale.
Redăm mai jos textul integral al scrisorii.

Bună ziua,

Am îndrăznit să vă scriu câteva rânduri să vă mulțumesc.
Am fost ieri în sala Teatrului Shakespeare și m-am bucurat de “Profu’ de religie”. Mi-aș fi dorit să fi rămas mai mult după întâlnirea cu actorii, să vă felicit. Din păcate, fiul meu își pierduse răbdarea și înțelegerea pentru nevoia mea de teatru.
Spectacolul de ieri a fost unul dintre cele mai reușite evenimente organizate în cadrul Sărbătorii Culturii Române în Gdansk.
Pentru mine, o româncă oarecum înstrăinată de atâția ani, piesa de ieri m-a făcut să mă simt ca acasă. Chiar mai mult de atât, mândra, dacă nu cumva chiar euforică.
La întrebarea de ieri adresată publicului (“A atins-o sau nu profu’ pe Mara?”), eu aș răspunde cu timiditate ca piesa Dvs. mi-a atins și chiar mângâiat sufletul.
V-aș ruga sa transmiteți mulțumirile mele și regizorului Bobi Pricop. O piesă magistral regizată!
Trag nădejde că vom mai avea plăcerea de a vă vedea pe scena din Gdansk!

Cu respect,
Irina Rojek