ROMA. „Omulețul roșu” de Doina Ruști a apărut într-o nouă ediție, în traducerea lui Roberto Merlo

Eveniment editorial la Roma: Romanul Omulețul roșu/Lomino rosso de Doina Ruști a apărut într-o nouă ediție, la Sandro Teti Editore, din Roma, în traducerea profesorului Roberto Merlo. Apărut inițial în anul 2012, la Nikita Editore, din Firenze, prin programul TPS, al CENNAC, cartea a fost preluată la o distanță de aproape un deceniu, de Sandro Teti Editore, din Roma. Decizia este remarcabilă deoarece rareori se întâmplă ca literatura română să fie reeditată.

Noua ediție a romanului Doinei Ruști a prilejuit și o serie de ateliere și de discuții, organizate de Liga Studenților Români din Străinătate (19 martie), dar și cu studenții italieni înscriși la cursurile Accademiei din Romania din Roma (25 martie). Urmează alte evenimente, între care o întâlnire cu studenții de la Sapienza Università di Roma (30 martie), la care, alături de Doina Ruști, vor participa prof. Angela Tarantino, Nicoleta Neșu, prof. Roberto Melo. Evenimentul se desfășoară în formula unui atelier cu tema Come scrivere una buona storia.

Reeditarea romanului Lomino rossode Doina Ruști va fi marcată și de un eveniment organizat de Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu ICR București, la data de 14 aprilie, în cadrul căruia va avea loc o discuție despre carte. La eveniment vor participa Doina Ruști, prof. Roberto Merlo (traducătorul romanului), Sandro Teti, profesori și reprezntanți ai Accademiei. Vor urma și alte întâlniri similare, între care și cea de la Universitatea Padova (15 aprilie).

Trailerul de carte poate fi urmărit AICI.

------------------------------------------------

Prezentarea romanului Omulețul roșu/Lomino rosso de Doina Ruști

Tema principală a romanului este jocul, ca act artistic de recompunere a unei povești din bucăți care fac parte fiecare din altă poveste. Iar toate acestea dau imaginea globală a unei lumi-palimpsest - lumea actuală a unei țări cu trecut comunist. Fiecare biografie întregește imaginea gri a trecutului: Albert face parte din generația decrețeilor și devine creatorul unei lumi compuse din șiruri nesfârșite de omuleți roșii, Rufă este fiul unui securist, care va duce pe o treaptă mai atroce violențele tatălui său, singurătatea Laurei își are rădăcinile în drama copilăriei (asasinarea tatălui). Spirit dual al acestei lumi, omulețul roșu sintetizează toate aceste experiențe, el este liantul poveștii în întregul ei.

DOINA RUŞTI, prozatoare apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a scris trilogia fanariotă, compusă din Homeric(2019), Mâța Vinerii(2017) și Manuscrisul fanariot (2015), dar și alte romane de succes, cu mizăsocială puternică: Fantoma din moară(2008), Lizoanca (2009), Zogru (2006) s.a. Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020).

Traduse în numeroase limbi de circulație, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative în numeroase publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.