ROMA: Artiștii rezidenți la Accademia di Romania, creații spontane virtuale

A XVIII-a ediție a expoziţiei internaționale de artă contemporană „Spazi Aperti”, eveniment unic, conceput de Accademia di Romania in Roma, exclusiv pentru artiștii în rezidență în Roma și bazat pe un concept original creat de artiștii români bursieri„Vasile Pârvan”, în anul 2002, va fi inaugurată luni, 1 iunie, orele 19:00. Proiectul are două puncte de atracție: invită artiștii să folosească spațiile atipice ale Accademia di Romania pentru a-și expune lucrările, stimulându-le creativitatea și oferindu-le o nouă perspectivă de interacțiune a artei cu audiența; încurajează artiștii să colaboreze la proiecte realizate pentru și în aceste spații, care vizează o dezbatere culturală autentică, un atelier creativ în artă contemporană și, implicit, o deschidere către viziuni comune pe care tinerii artiști le propun ulterior publicului și experților prezenți la eveniment.

Din pricina blocajului mondial cu care ne confruntăm astăzi și a imposibilității realizării unei expoziții cu public în spațiile inedite ale Accademia di Romania, ediția din acest an „Spazi Aperti” propune explorarea unor modalități alternative de prezentare a artei la Roma. Având în vedere tradiția expoziției și faptul că a ajuns să fie unul dintre reperele artei contemporane în realitatea multiculturală din capitala Italiei, fiecare ediție a expoziției „Spazi Aperti” funcționează ca un pilon de susținere a producției artistice a tinerilor artiști străini și ca un vector de condensare a comunității la nivelul academiilor străine din Roma.

În acest context, Accademia di Romania din Roma lansează o platformă online și o expoziție virtuală, cu un conținut personalizat în care artiștii intervin și creează spontan. Platforma „spaziaperti.academy” va deveni un mediu de arhivare a artei realizate de către artiștii în rezidență în anul 2020 la Roma, putând fi accesată și în viitor de către generațiile de artiști care nu vor avea experiența perioadei pe care o tranzităm astăzi.

Evenimentul se va desfășura în intervalul 1 – 15 iunie, online, pe site-ul dedicat spaziaperti.academy.

Platforma va fi lansată cu ocazia inaugurării expoziției virtuale „Spazi Aperti 2020” și va funcționa pe o perioadă de un an de la lansare. Conținutul site-ului va cuprinde o arhivă „Spazi Aperti”, o secțiune dedicată aparițiilor în presă, o secțiune dedicată expoziției actuale și o pagină de contact.

Expoziția online din această ediție va cuprinde un portofoliu de lucrări amplu și inedit, la care artiștii vor contribui furnizând un conținut ce va modifica estetica site-ului la fiecare intervenție.Printre artiștii invitați să participe la edițiade anul acesta se numără rezidenții în cadrul: The British School at Rome, Real Academia de España, Accademia Tedesca Roma (Villa Massimo)și Accademia di Romania in Roma.

În paralel cu expoziția virtuală, bursierii „Vasile Pârvan” din Accademia di Romania: Lucia Ghegu și Alexandra Oancea, vor expune în parcul palatului o serie de instalații dedicate acestui eveniment. Lucrările vor putea fi admirate cu ușurință de trecători, fără a fi necesar accesul în interiorul curții (dacă reglementările italiene în vigoare nu o vor permite).

„We are asking you out!”, tema expoziției de anul acesta, reprezintă o provocare adresată artiștilor din Roma de a „părăsi zona lor de confort” și a transcende constrângerile aplicate la nivel fizic și mental cu care societatea se confruntă în contextual global actual.

Portofoliul de lucrări va includeproiecte video, artă tip colaj, compoziții muzicale, mesaje text, fotografie, ilustrație, pictură.

Mai multe detalii pot fi regăsite aici.