Rezultatele etapei a doua de concurs | Bienala de Artă de la Veneția 2019

Rezultat etapa a doua de concurs | Bienala de Artă de la Veneția 2019

16 ianuarie 2019

REZULTATELE celei de-a doua etape de jurizare a Concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia

În perioada 15 - 16 ianuarie 2019, la sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale a avut loc jurizarea celei de-a doua etape a Concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia.

Potrivit Ordinului Ministrului Culturii și Identității Naționale cu nr.2847/2018, Comisia de selecție a avut următoarea componență:

1. Arh. Attila KIM, comisarul participării României la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia;

2. Magda RADU, curator și istoric de artă, Salonul de proiecte, București;

3. Călin DAN, director, Muzeul Național de Artă Contemporană;

4. Ioana CIOCAN, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor din România;

5. Manuel SEGADE, director, Centrul de Artă Dos de Mayo, Madrid;

6. Sophie WILLIAMSON, curator, Camden Arts Center, Londra;

7. Monica MORARIU, expert, Direcția Generală Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice – Institutul Cultural Român.

În cadrul ședinței, Comisia de selecție a primit spre evaluare două proiecte dintre cele trei calificate în etapa a II-a și a procedat la evaluarea acestora, acordând punctaje pentru criteriile prevăzute în Regulamentul de organizare a Concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia,publicat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ministerului Afacerilor Externe și Institutului Cultural Român. Criteriile au fost:

- unitatea conceptului pentru ambele spații ;

- fezabilitatea proiectului: posibilitatea de realizare practică (montare, demontare şi transport) şi încadrarea în bugetul estimat (raportul între costurile estimate şi rezultatele aşteptate; relevanţa/oportunitatea costurilor propuse pentru implementarea proiectului;

- strategia de promovare a proiectului în cadrul Bienalei şi în afara acesteia.

În urma centralizării punctajelor acordate de către fiecare membru al Comisiei, a fost desemnat câștigător proiectul: Unfinished conversations on the weight of absence. Autori: Belu-Simion Făinaru, Dan Mihălțianu și Miklos Onucsan. Curator: Cristian Nae. Punctaj: 79,85. Acest proiect a fost apreciat de Comisa de selecție încă din prima etapă pentru alegerea conceptului și a artiștilor. În opinia Comisiei, artiștii fac parte dintr-o generație care nu a beneficiat până acum de suficientă recunoaștere în contextul Bienalei de la Veneția, deși se bucură de apreciere considerabilă atât pe plan național, cât și pe scena artistică internațională. Conceptul curatorial propune o contextualizare poetică a unor lucrări și momente cheie din traiectoriile acestor artiști, modulând abordarea retrospectivă din perspectiva prezentului. Așa cum sugerează și titlul, proiectul propune constituirea unui dialog care are potențialul de a se extinde dincolo de limitele spațio-temporale ale expoziției. În completarea expoziției subtile și meditative propuse pentru Pavilionul României din Giardini della Biennale, proiectul se ramifică în cadrul Galeriei Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția printr-un program discursiv, interactiv și dinamic, care oferă, prin intermediul unor tehnologii noi, un suport excelent în procesul de comunicare a proiectului.

Locul doi a revenit proiectului Process Terminus. Autori: Alexandru Niculescu, Daniela Călina Pălimariu și Cristian Răduță. Punctaj: 62.57.

Menționăm faptul că cel de-al treilea proiect calificat în etapa a II-a, (Propaganda modernistă, autori: Jens Haaning, Livia Pancu, Florin Bobu și Nicoleta Braniște), a fost retras din Concurs de autori înaintea acestei etape de selecție.

Participanţii la etapa II a Concursului pot depune contestaţii privind exclusiv modalitatea în care a fost respectat regulamentul de organizare a Concursului, la sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în atenţia Compartimentului Monumente de For Public, Bd. Unirii, nr. 22, sector 3, cod 030833, Bucureşti, până la data de 18 ianuarie 2019, ora 14.00. Acestea vor fi analizate şi soluţionate în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor.

Anunțarea câștigătorului va avea loc în urma soluționării contestațiilor, în data de 25 ianuarie 2019.

Regăsiți, în anexă, punctajele obținute de către toți participanții, pe parcursul celor două etape ale Concursului Național.


PUNCTAJE ETAPA I PUNCTAJE ETAPA II