Rezidențe pentru tineri critici de artă din Europa de Est – etapa poloneză

Rezidente pentru tineri critici de arta din Europa de Est - etapa poloneza

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține proiectul de rezidențe dedicate tinerilor critici de artă din Europa de Est, desfășurat de Revista ARTA, publicație a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Proiectul este derulat de revista românească împreună cu alte trei reviste online de artă contemporană din Europa de Est: Artalk.cz (Praga, Cehia), artPortal.hu (Budapesta, Ungaria) și Szum (Varșovia, Polonia) și constă în crearea unei rețele de publicații de artă contemporană în Europa de Est, manifestată prin realizarea unei rezidențe de tineri critici de artă, colaboratori ai revistelor amintite, de-a lungul anului 2017. Acesta este un proiect pilot, axat pe spațiul românesc, urmând ca, din 2018, cele patru publicații să aplice împreună la fonduri naționale și europene, pentru ca programul de rezidențe să poate include schimburi între toți partenerii, precum și evenimente de colaborare atât în țările gazdă, cât și în alte țări din regiune și din restul Europei.

Etapa actuală a proiectului presupune schimburi bilaterale România-Cehia, România-Ungaria și România-Polonia: câte doi critici de artă, colaboratori ai Revistei ARTA online, pleacă în rezidențe de două săptămâni, în cele trei capitale: Budapesta, Praga, Varșovia, și câte doi critici de artă – redactorul-șef și un colaborator al celorlalte trei reviste – vin în rezidență la București (cu posibilitatea de a călători la Cluj, Iași, Timișoara etc.) pentru două săptămâni. Fiecare critic scrie texte despre experiența sa în capitala în care călătorește, urmând ca textele să fie publicate de revista din țara gazdă și de revista al cărei colaborator este. În plus, fiecare redactor-șef al celor patru publicații online va organiza în țara de călătorie o prezentare (de tip masă rotundă), în care va vorbi despre scena de artă contemporană din țara sa.

ICR Varșovia va susține rezidența în Polonia a doi tineri critici de artă din România,  Georgiana Cojocaru și Rareș Grozea.

Georgiana Cojocaru (n.1991) a urmat cursurile de licență și masterat ale Facultății de Litere „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și trei semestre de schimb academic la „Friedrich Schiller” Universität Jena. În teza sa de licență a investigat practicile artistice și literare emergente ale secolului al XXI-lea și a finalizat studiile cu o disertație despre reverii botanice și postumaniste în operele târzii ale lui H. D. Thoreau. În prezent, lucrează la proiecte care corespund preocupărilor sale investigative pentru literatură ergodică, arheologie media, artă (post) digitală, teorie critică, estetica afectului, postfenomenologie și filosofia științei.

Rareș Grozea (n. 1995) urmează studiile de licență la Facultatea de Istorie a Universității din București, la secția Istoria Artei. Domeniile sale de interes sunt: arta contemporană în relație cu filosofia și politica și literatura experimentală.