Retrospectiva anului editorial românesc 2022: eveniment dedicat traducătorilor de limba română, organizat de ICR prin Centrul Național al Cărții

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume. Sub genericul „Retrospectiva anului editorial românesc 2022”, cinci critici și autori cunoscuți vor prezenta aparițiile relevante de pe piața de carte din România de anul trecut, într-o succesiune de cinci mini-episoade, urmate de scurte sesiuni Q&A.

Scriitorul și traducătorul Radu Vancu, președintele PEN România, va vorbi despre cărțile de poezie ale anului 2022, iar criticul, istoricul literar și prozatorul Bogdan Crețu, redactor-șef al revistei Timpul, despre cele de proză.

Marius Chivu, scriitor, traducător şi cronicar literar, cunoscut pentru interesul său pentru proza scurtă, va vorbi despre aparițiile editoriale aparținând acestui sub-gen literar, iar Cristian Pătrăşconiu, unul dintre cei mai importanți jurnaliști culturali autohtoni, va prezenta cărțile din domeniul non-ficțiune.

Criticul literar și traducătoarea Luminița Corneanu, membră a Asociației De Basm, va prezenta cărțile din domeniul literaturii pentru copii și tineret, un segment de piață pe care îl urmărește cu dedicație în ultimii ani.

Evenimentul va fi deschis de Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, iar discuțiile vor fi moderate de Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Național al Cărții.

Retrospectiva anului editorial românesc 2022 le oferă traducătorilor prilejul să își consolideze informațiile despre aparițiile editoriale românești ale anului 2022 și să ia contact nemijlocit cu profesioniști din sfera cărții. În egală măsură, Centrul Naţional al Cărţii își propune să creeze cadrul în care traducătorii din literatura română din întreaga lume să se cunoască şi să discute despre cum se poate creşte impactul literaturii române în străinătate.

Traducătorii de limba română care doresc să participle la întâlnire sunt rugați să completeze următorul FORMULAR DE ÎNSCRIERE: https://forms.gle/xBMUke1rzjT3uc3a7. Vineri, 24 februarie, toți cei care și-au exprimat dorința de a lua parte la eveniment vor primi un link de acces.

În această perioadă, Centrul Național al Cărții din cadrul ICR desfășoară o activitate intensă desusținere a traducerii cărților românești în afara țării: pe 1 februarie a fost lansată Sesiunea 2023 a cunoscutelor programe de finanțare Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, sesiune care se va încheia la începutul lunii aprilie cu anunțarea titlurilor finanțate în acest an. În paralel, acțiunile CENNAC de promovare a cărților și autorilor români în străinătate continuă cu pregătirea prezenței românești la edițiile din această primăvară ale târgurilor internaționale de carte de la LONDRA (18-20 aprilie 2023), PARIS (Festival du Livre, 21-23 aprilie 2023), TORINO (18-23 mai 2023), VARȘOVIA (25-28 mai 2023) și MADRID (Retiro, 26 mai – 11 iunie 2023).