RESTITUTIO CANTEMIR (1673-1723)

RESTITUTIO CANTEMIR (1673-1723)

Cu ocazia aniversării a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir (1673-1723), umanist reputat și prinț al principatului Moldovei, Computerland Roumanie, în partenariat cu Institutul Cultural Român de la Paris și Ambasada României la Paris, sub patronajul Ministerului Culturii, organizează proiectul RESTITUTIO DIMITRIE CANTEMIR, un proiect care prezintă publicului larg atât dimensiunea academică cât și dimensiunea culturală a personalității enciclopedice a prințului Dimitrie Cantemir. Ansamblul Anton Pann va urca pe scena sălii bizantine a Hôtel de Béhague, rezidența României la Paris, pentru un concert inedit de muzică de cameră, precedat de vernisajul unei expoziții de fotografie, miercuri, 24 mai, de la ora 18h00.

Ansamblul de muzică de cameră Anton Pann (înființat în 2003) și-a ales numele pornind de la cel al compozitorului și poetului român Anton Pann (1796- 1854), considerat a fi și compozitorul imnului național al României, și este primul și unicul ansamblu profesionist român care are ca misiune redescoperirea muzicii vechi românești. Ansamblul împărtășește această adevărată comoară a culturii române cu marele public, generând și inspirând astfel alte ansambluri similare.

Redescoperirea și promovarea muzicii care aparține epocii Evului Mediu și până la sfârșitul celui de al 19-lea secol (anumite cântece nemaifiind niciodată interpretate până la integrarea lor în repertoriul ansamblului Anton Pann ) are ca scop prezentarea și perpetuarea muzicii tradiționale românești. Ansamblul Anton Pann este și singurul ansamblu român care a înregistrat, în premieră mondială, toate piesele care au fost create de prințul Dimitrie Cantemir. Recunoscut peste tot în străinătate, dar și în țară, pentru profesionalismul și eforturile depuse în demersul său, ansamblul a fost invitat să susțină un concert în cadrul festivalului Europalia 2019, reprezentând astfel muzica românească de cameră. De-a lungul activității sale, ansamblul a fost invitat să urce pe cele mai importante scene din Anglia, Spania, Grecia, Turcia, Maroc, Republica Moldova, Belgia, Franța, Polonia.

Membrii ansamblului :

1. Constantin Răileanu -dirijor, canun, voce

2. Alexandru Stoica – oud

3. Andrei Nițescu- violoncel

4. Sabin Penea – vioară

5. Ghassan Bouz – bendir, riq

6. Ziya Tabassian – tombak, bendir

7. Emmanuel Hovhannisyan – duduk

8. Murat Salim Tokaç – tanbur, ney

Holograma :

1. Silviu Man – prezentatorul lui Dimitrie Cantemir

2. Murat Salim Tokaç – muzicianul Dimitrie Cantemir

Inginer de sunet: Leonidas Palaskas

Video-proiecție: Oana Lucia Răileanu

Director de relații publice: Laura Cojocaru-Drăguleanu

RESTITUTIO CANTEMIR – PROGRAM

Creațiile muzicale ale lui Demetrius Cantemir (1673-1723 – Principatul Moldovei/Bogdania) Kitab-u ‘ilmi’l musiki’ala vechi’l hurufat – Cartea Științei Muzicii în formă de scrisori

Discurs Cantemir

Pesrev, makam Buzurk, usul Darbeyn-i Cedid no. 332 – 10’50” Discurs Cantemir

Taxim

Pesrev, Pesrev, makam Rast, usul Berefsan no. 227 – 05’24”

Taxim D. Cantemir – ney + Murat – tanbur Discurs Cantemir

Taxim

Pesrev, makam Buselik, usul Devr-i revan no. 335 – 08’05”

Taxim

Mon Dieu, quel moment, quel jour, quelle douleur– makam Nisaburek – Anton Pann – 14’03’’ Discurs Cantemir

Pesrev, makam Muhayyer, usul Muhammes no. 285 – 09’18”

Taxim

Pesrev, Pesrev, makam Isfahan, usul Remel no. 278 – 08’10” Discurs Cantemir

Pesrev, makam Gevest, usul sema-i lenk no. 284 – 06’15”

Intrare liberă, cu confirmare: institut.roumain@gmail.com