Reprezentanțele Institutului Cultural Român marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, va fi marcată de reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Berlin, Tel Aviv, New York și Veneția.

Astăzi, 25 ianuarie 2023, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează evenimentul „Căutând o istorie pierdută, pe urmele iudaismului românesc” la Ambasada României din Berlin.

Evenimentul despre istoria iudaismului din România va fi moderat de Robert Schwartz, redactor la Deutsche Welle Germania. Getta Neumann,redactoare și autoare, fiica Prim-Rabinului Ernest Neumann (1917-2004), rabin al Comunității evreilor din Timișoara timp de 63 de ani și președinte al comunității din anii 1980, și a lui Edit, n. Fuchs, supraviețuitoare a Holocaustului, va ține o prelegere despre comunitatea evreilor din Timișoara și Banat, iar conf. dr. Felicia Waldman de la Universitatea București va avea o intervenție despre nașterea, existența și dispariția hasidismului în România. Un moment literar va fi dedicat scriitorului avangardist și existențialist de origine evreiască, Benjamin Fondane, critic, eseist, poet și teoretician literar franco-român, născut la Iași în 1898 și ucis în lagărul de exterminare de la Auschwitz – Birkenau pe 2 octombrie 1944. Versuri de Fondane vor fi citite de Dan Schlanger – actor, regizor și director al Festivalului de Film Evreiesc din București.

ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, organizează un eveniment de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației care reprezintă, totodată, și Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș.

Manifestarea are loc la sediul ICR Tel Aviv astăzi, 25 ianuarie, de la ora 17.00, și îi are ca invitați pe coordonatoarea proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației, muzeografa Alina Marincean, alături de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel, și pe Raphael Vago, istoric și profesor la Universitatea Tel Aviv. Alina Marincean va susține prezentarea intitulată «De la istorie la poveste. Casa Memorială „Elie Wiesel”» care va pune accent pe moștenirea evreiască și pe valorile umane reprezentate de Casa Memorială „Elie Wiesel”. Cu ocazia evenimentului, publicul va putea viziona un scurt film documentar despre etapele înființării Muzeului.

Vineri, 27 ianuarie 2023, ICR New York, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” din București, marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la sediul ICR New York.

Evenimentul constă într-o expoziție de fotografie documentară, intitulată „A fost odată în Bucovina”, care prezintă istoria evreilor suceveni înainte și după deportarea în Transnistria din anul 1941 prin intermediul amintirilor și imaginilor de familie ale copiilor unora dintre supraviețuitori, astăzi împrăștiați în întreaga lume. Expoziția este bazată pe cartea omonimă de mărturii și amintiri coordonată de Lily Pauker, provenită dintr-o familie de evrei deportați.

În completarea expoziției, va avea loc o masă rotundă, la care vor participa o parte dintre autorii textelor cuprinse în cartea menționată, Harry Bolner, Alina Budin, Paul Leinburd, Eugen Weitmann, precum și coordonatoarea lucrării, Lily Pauker.

Evenimentul va fi deschis printr-o alocuțiune rostită de ambasadorul Cornel Feruță, Reprezentant Permanent al României la ONU, urmată de două intervenții de orientare susținute de dr. Diana Dumitru, expert în studierea Holocaustului, profesor invitat la catedra de studii românești „Ion Rațiu” din cadrul Universității Georgetown din Washington, dr. Marius Cazan, cercetător în cadrul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Expoziția „A fost odată în Bucovina” va putea fi vizitată până miercuri, 15 februarie 2023, în Galeria „Brâncuși” a ICR New York, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, organizează vineri 27 ianuarie, începând cu ora 17.00, la Palazzo Correr, conferința „Comunitatea sefardă în spaţiul românesc” susţinută de conf. univ. dr. Felicia Waldman.

Conf. univ. dr. Felicia Waldman, care conduce Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, va conferenția în limba italiană, reliefând rolul evreilor sefarzi care s-au stabilit la nordul Dunării, atât în procesul de dezvoltare economică și modernizare instituțională, cât și în privința păstrării și consolidării identității ebraice a propriei comunități. Prezentă din secolul al XVI-lea în spațiul românesc, comunitatea sefardă a dat țării personalități marcante în numeroase domenii de activitate, contribuind la modernizarea și dezvoltarea Vechiului Regat şi a României Mari. Discriminarea și persecuțiile la care au fost supuși sefarzii – ca de altfel toţi evreii – din România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial au zdruncinat din temelii comunitatea și au dus, după fondarea statului ebraic, la emigrarea treptată în Israel a majorității supraviețuitorilor.