Regizorul polonez Krzysztof Warlikowski, premiat la Craiova: „Shakespeare este casa mea“

Pe 23 aprilie 2018, la 454 de ani de la nașterea marelui dramaturg William Shakespeare, la Craiova, a început cea de-a XI-a ediție a Festivalul Internațional de Teatru Shakespeare.

La deschiderea festivalului au participat domnul Emil Boroghină, directorul artistic al festivalului, doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, ES Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii, domnul Nigel Bellingam, directorul British Council la București, doamna Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez la București, domnul Dawid Cupa, comandandul Contingentului Militar Polonez, domnul Mihail Genoiu, primarul Craiovei, domnul Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj. Evenimentul a fost deschis de Corul Filarmonicii „Oltenia“.

Premiul Internaţional Shakespeare, acordat de Institutul Cultural Român, în urma deliberării propunerii juriului prezidat de reputatul teatrolog George Banu, a revenit anul acesta regizorului Kreszisztof Warlikowski. „Shakespeare luminează prezentul, pentru că aşa cum spune Hamlet că în lume este ceva putred, nu știm cine îşi poate revendica misiunea de a pune ordine în lume sau de a repara putreziciunea lumii actuale.Însă Shakespeare ne-a trimis acest semnal, al ameninţării ce apasă azi asupra noastră“, a declarat teatrologul George Banu.

„Acordând această distincție, ICR se alătură unei liste de instituții prestigioase care au recunoscut și recompensat o creație dramatică definitorie pentru arta teatrală contemporană. Continuăm, astfel, parteneriatul intrat în tradiție cu o manifestare de referință, datorită căreia vechiul oraș al Banilor Olteniei devine, la sfârșit de aprilie și început de mai, un reper pe harta teatrului mondial. Festivalul Internațional Shakespeare - fondat de domnul Emil Boroghină sub egida Teatrului Național „Marin Sorescu“- este o inițiativă exemplară care corespunde, prin excelență, valorilor pe care se întemeiază o instituție de felul ICR – menită să stimuleze întâlnirile fertile și cooperarea fără frontiere pe tărâmul culturii. Mi-am adus aminte, pe drumul spre Craiova, de o frază a gânditorului francez Leon Bloy, citat de Constantin Noica în Jurnalul său filosofic: „Nu se știe cine dă și cine primește“. Noi, iubitorii de teatru așezați în sală, suntem câștigătorii cerți ai prezenței marelui regizor Krzysztof Warlikowski împreună cu scenografa Małgorzata Szczęśniak, alături de trupa Teatrului Nou din Varșovia, la ediția din acest an a Festivalului Shakespeare. E și acesta un lucru pe care îl marcăm prin premiul decernat tandemului creator polonez format din Krzysztof Warlikowski și Małgorzata Szczęśniak“, a apreciat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

„Vă mulțumesc pentru acest premiu și pentru că am fost invitați cu acest specatcol, la Festivalul Internaţional Shakesperare. Aș putea mărturisi că Shakespeare este casa mea, locuința mea”, a subliniat regizorul Kryzsytof Warlikowski.

Krzysztof Warlikowski, unul dintre cei mai apreciaţi regizori europeni, a adus la Craiova un spectacol excepţional,„Poveștile Africane ale lui Shakespeare”, prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia). Acest spectacol de 310 minute „încalcă toate codurile teatrale, încurajează viața și propune tuturor o experiență umană incredibilă” (Le Soir). Spectacolul, care a avut, luni și marți, două reprezentații în cadrul festivalului, este bazat pe trei opere celebre semnate de dramaturg: „Othello“, „Regele Lear“ și „Neguțătorul din Veneția“, dar și pe romanul lui J.M. Coetzee, „Miezul Verii“.

„Cea de-a XI a ediție a Festivalului Internaţional Shakespeare are loc într-un an încărcat de semnificaţii pentru poporul român şi anume sărbătorirea Centenarului, făuriurea României Mari. Este cu atât mai importantă această ediție, la care avem invitați de prestigiu și la care suntem onorați că participați“, a declarat Emil Boroghină, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare.

„ Din 1994 și până în prezent, această echipă nevăzută, a făcut posibil, prin multă muncă, ca noi toţi, cei prezenţi aici, să ne bucurăm de această minunată planetă Shakespeare” , a punctat Vlad Drăgulescu, director al Festivalului Internaţional Shakespeare și director artistic al Teatrului „Marin Sorescu“.

Trupe din Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, Belgia, Franţa, Japonia, Australia, Canada, USA şi România vor fi prezentate pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Ediţiei din acest an i-au fost distribuite șapte locuri de desfășurare a spectacolelor, în cele două săli ale teatrului.

Festivalul Internaţional Shakespeare, care se  va desfăşura la Craiova pâna la data de 6  mai,  reprezintă una dintre cele mai importante manifestări la nivel mondial dedicate marelui dramaturg.

Festivalul a debutat la Craiova în 1994 și a fost inițiat de Fundația Shakespeare, avându-l drept director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaționale precum cele din Edinburgh, Tokio, Ierusalim sau Montreal.