Regizoarea Teodora Ana Mihai și criticul de film Andrei Tănăsescu, prezenți la „Les Films de Cannes à Bucarest” cu sprijinul ICR

„Les Films de Cannes à Bucarest”, unul dintre evenimentele cinematografice majore ale toamnei bucureștene, care aduce publicului în premieră filme din selecția de la Cannes și invitați din cadrul prestigiosului festival, va avea loc în perioada 21-30 octombrie 2022, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

În cadrul evenimentului, va avea loccea de a VII-a ediție a workshop-ului „Managing Talents”, dedicat actorilor, care își propune să le ofere instruire, contacte și să le faciliteze oportunități pentru cariera lor de film, în România dar și în străinătate.Ediția de anul acesta aworkshop-ului propune o sesiune de Open Casting pentru un proiect real, în regia Teodorei Ana Mihai, care se va filma în 2023. Participarea regizoarei Teodora Ana Mihai în cadrul Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român.„Managing Talents” este un program dedicat comunității de actori din România, care vor participa în cadrul unor workshop-uri ținute de către agenți de reprezentare precum: Richard Cook reprezentând The Lisa Richards Agency, Marea Britanie (agentul lui Vlad Ivanov), Anna Morin reprezentând UBBA, Franța (agenta Anamariei Vartolomei), Silke Rodenbach reprezentând YUMI Management, Germania (agenta Mariei Drăguș), Bálint Mattyasovszky Zsolnay (Ungaria).

Teodora Ana Mihai s-a născut în București, în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu. În 1988 părinţii ei au fugit în Belgia, iar Teodora li s-a alăturat un an mai târziu. Și-a descoperit dragostea pentru cinema în timpul anilor de liceu petrecuţi în San Francisco, apoi a studiat film la Colegiul Sarah Lawrence, din statul american New York. La reîntoarcerea în Belgia, a început să lucreze în industria de film mai întâi ca supervizor de scenarii și regizor secund, după care s-a dedicat exclusiv propriilor proiecte. A regizat Waiting for August, documentar recompensat cu peste zece premii internaţionale, inclusiv trofeele pentru Cel mai bun documentar la festivalul de la Karlovy Vary și la Hot Docs, și nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.

De asemenea, ICR va mai sprijini prezența criticului de film Andrei Tănăsescu în cadrul secțiunii „Avanpremierele toamnei”. Andrei Tănăsescu este critic, selecționer de film și director artistic. Curatoriază filmele românești din secțiunea „Avanpremierele Toamnei” din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest și moderează sesiunile de Q&A dintre realizatorii români și public. Andrei Tănăsescu a pregătit pentru ediția de anul acesta a „Les Films de Cannes à Bucarest” o listă a celor mai importante filme românești ale anului, selectate și premiate la festivaluri internaționale de film.

În cadrul ediției din acest an a Festivalului, vor fi omagiați autorii Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Stéphane Brizé, prin prezentarea, în premieră națională, a celor mai noi filme dar și a altor titluri de referință din cariera lor, în trei retrospective cu adevărat speciale. Alte două surprize sunt regizorii Thomas Salvador și Tarik Saleh care își vor introduce filmele în festival.

„Les Films de Cannes à Bucarest” prezintă următoarele filme din competiția celei de-a 75-a ediții a Festivalului de la Cannes:

· Coupez! - În afara competiţiei, Filmul de deschidere, Cannes 2022

· Close - Grand Prix (Ex-Aequo), Cannes 2022

· Decision to Leave - Premiul pentru cel mai bun regizor, Cannes 2022

· EO - Premiul Juriului (Ex-Aequo), Cannes 2022

· Corsage - Premiul prentru cea mai bună actriță - Vicky Krieps, Un Certain Regard, Cannes 2022

· The Natural History of Destruction - Proiecție specială, Cannes 2022

· Nostalgia - În Competiție, Cannes 2022

· Armageddon Time - În Competiție, Cannes 2022

· Pacification - În Competiție, Cannes 2022

· R.M.N. - În Competiție, Cannes 2022

· Les Pires - Premiul Un Certain Regard, Cannes 2022

· Retour à Séoul - Un Certain regard, Cannes 2022

· Godland - Un Certain Regard, Cannes 2022

· La Montagne - Premiul SACD, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2022

· Un beau matin - Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2022

· The Beasts - Selecția oficială, Cannes 2022

Mai multe detalii despre programul complet al Festivalului: https://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/