Regina Maria - omagiu la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează joi, 27 septembrie 2018, ora 19.00, o expoziție extraordinară, dublată de vizionarea unui film documentar de impact al Televiziunii Naționale Române. În anul în care sărbătorim Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, ICR Istanbul are alături importanți parteneri naționali și locali pentru organizarea acestui dublu eveniment: Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Primăria Atașehir. Expoziţia va fi prezentată pe 20 de panouri, iar documentarul, semnat de jurnalista Camelia Csiki, este impresionant prin acuratețea poveștii și imagini.

Evenimentul de la Istanbul include expoziţia fotodocumentară Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria și documentarul Inima Reginei, de Camelia Csiki, singurul jurnalist român care a filmat vreodată inima Reginei Maria. Municipalitatea Atașehir pune la dispoziția ICR Istanbul sala Centrului Cultural Mustafa Saffet, unde vor avea loc atât vernisajul expoziției Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria, cât și prezentarea filmului documentar Inima Reginei.

Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 7 octombrie, urmând ca apoi să fie prezentată la sediul ICR Istanbul, până pe data de 14 octombrie 2018.

Pentru realizarea expoziţiei fotodocumentare Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria, curatorii, dr. Cornel Ilie, Muzeul Național de Istorie a României și Monica Negru, Arhivele Naționale ale României, propun un excurs documentar despre contribuția femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roșii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociații înființate cu scopul de a-i sprijini pe refugiații și orfanii de război.

Fragmente importante din expoziție îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuție la organizarea Crucii Roșii Române și a serviciului de ambulanță a fost esențială. Expoziția documentează și abnegația cu care Regina a întreprins nenumărate vizite pe front și în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaților și al răniților, în ciuda condițiilor deosebit de dificile. Totodată, expoziția propune și o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofițer, avocat, adevărate excepții în epocă, infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor etc.

Documentarul „Inima Reginei”, care va întregi evenimentul, a fost realizat în 2007 de Camelia Csiki. Materialul prezintă în exclusivitate traseul pe care l-a parcurs inima suveranei între anii 1940-1970, de la Balcic la Bran, apoi la București. Inima suveranei nu a fost niciodată expusă publicului, iar în prezent se află la Muzeul Național de Istorie a României. În 1938, atunci când s-a stins la Castelul Pelişor din Sinaia, testamentul Reginei a devoalat dorința suveranei de a i se scoate inima din piept pentru a fi depusă la Balcic, pe malul mării, acolo unde a rămas până când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, în 1940. La peste şapte decenii de la moartea Reginei, familiile regale din România, Bulgaria şi Austria au mers la Balcic pentru a o comemora.

Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana, penultimul copil al Reginei Maria, a vizitat pentru prima oară Balcicul. „Mama mea şi-a petrecut mult timp aici, a fost şi în luna de miere. Vorbea mereu despre Balcic”, a spus Arhiducesa. ASR Principesa Margareta: „Pentru mine este ca un loc... nu vreau să spun sfânt, dar spiritual, cu amintiri despre Regina Maria, şi aşa cred că pot să o cunosc mai bine. Un loc magic, special, unde ea şi-a lăsat şi sufletul, asta m-a emoţionat foarte adânc”.

Camelia Csiki este jurnalist, producător și realizatoare a documentarului „Inima Reginei”. Printre filmele documentare realizate, amintim: Regele Mihai – 93 de ani de istorie, octombrie 2015; Un diplomat la curțile dorului, iunie 2015; Mihai I al României, premiu APTR 2011; Nunți princiare; Din iubire pentru țară, 2010; Din culisele unui Summit Nato, 2008, premiu APTR, documentar politic; Regii României, 2008; Întoarcerea Regelui, 2008; Destinul Principesei Mărioara, 2007, producător, realizator; Inima Reginei, 2007, premiu APTR 2008 și alte premii şi Regina Bahai.

Proiectul Regina Maria - omagiu la Istanbul a fost gândit astfel încât să celebreze Centenarul Primului Război Mondial şi să prezinte în faţa publicului turc, și nu numai, contribuţia femeilor la efortul de război, prezentând pe larg, prin imagini şi text, activitatea acestora pe toată durata conflictului, ca sore de caritate şi ca infirmiere ale Crucii Roşii, sub coordonarea Reginei Maria.

Odată cu derularea acestui proiect, ICR Istanbul face cunsocută o parte importantă a istoriei României în context internațional. Prin acest proiect continuăm o colaborare solidă cu un prestigios partener local, Centrul Cultural Mustafa Saffet, din districtul Atașehir. Un alt element important îl constituie marcarea Centenarului Marii Uniri și familiarizarea publicului local și internațional cu istoria contemporană și recentă a României. Se stabilesc astfel noi punți pe plan cultural, dar și încurajarea colaborărilor între reprezentanți ai celor două țări, România și Turcia. Totodată, vorbim despre construirea şi menţinerea unei imagini pozitive, pline de dinamism şi vitalitate a produsului cultural românesc pe piața locală. Evenimentul asigură astfel un mediu propice pentru promovarea istoriei, a artei românești în general, și a unor nume de succes din peisajul audio-vizualului, mai ales că este vorba despre un segment extrem de important.

Centrul Cultural Mustafa Saffet se află în zona asiatică a Istanbulului și aparține de Municipalitatea Atașehir. Centrul are mai multe săli de concerte, spațiu expozițional, săli de proiecție filme etc. Instituția organizează anual festivaluri, concerte și găzduiește expoziții, piese de teatru, atât pentru copii, cât și pentru adulți, are în dotare o bibliotecă, săli de conferințe și organizează cursuri de dans, teatru, muzică pentru adulți și copii.