Recomandare: Atelier de proiecte de fotografie documentară

Recomandare Atelier de proiecte de fotografie documentara

Proiectele de fotografie documentară spun o poveste despre oameni, una neașteptată, emoționantă, sinceră, fără să-l constrângă pe fotograf la o anumită formă. Între 26 februarie și 19 martie 2015, la Foto Hub, în București, va avea loc atelierul de proiecte de fotografie documentară coordonat de Petruț Călinescu. Atelierul este organizat de Revista de Povestiri, constă în 4 întâlniri a câte 3 ore și presupune o preselecție, pe baza a 10 fotografii anterioare și o idee de proiect de fotografie documentară. Deadline-un pentru înscrieri e 20 februarie 2015.

„Fotografia documentară și cea de presă pleacă de la aceleași premise, ale situațiilor reale, neregizate. O diferență o face timpul acordat fiecăreia: cea de presă înseamnă grabă, moment surprins, viteză de difuzare. La fotografia documentară, tocmai inversul, de slow-jurnalism, îi dă esența. Fotografia de portret poate deveni documentară. […] Sînt proiecte cu fotografii foarte frumoase care și-au documentat strict membrii familiei sau doar pe unul singur. [...] Un proiect bun de fotografie documentară e puternic în primul rând vizual și schimbă ceva în tine: emoții, percepții, adaugă informații.” (Petruț Călinescu - interviu)

Petruț Călinescu este fotograf independent, autorul proiectului foto Mândrie și Beton, ce spune povestea locuitorilor din Țara Oașului și Maramureș, care lucrează de 20 de ani în Franța și își contruiesc în satele de baștină case în care nu au timp să locuiască. Este licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării, a fost beneficiarul unei rezidențe de creație la ICR Paris în luna octombrie 2011. Fotografiile sale au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times. Printre premiile naționale și internaționale câștigate de-a lungul timpului se numără: Fotografia Anului, acordat de Clubul Român de Presă; Fotograful Anului, acordat de Asociația Fotografilor de Presă; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (SUA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.

Mai multe detalii pe pagina atelierului.