Recitalul de poezie românească „Treptele Unirii” în interpretarea actorului Emil Boroghină la Ierusalim

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va prezenta, în data de 7 octombrie 2018, ora 11:00, recitalul de poezie românească „Treptele Unirii”, în interpretarea actorului Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și președinte al Fundației William Shakespeare. Evenimentul va avea loc la Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim (strada Shivtei Israel nr. 46).

Spectacolul „Treptele Unirii” este un recurs la memorie și un parcurs în istoria României moderne, cu toată suferința pe care o poate aduna o națiune divizată de fapte istorice, cenzurată de un regim totalitar și îngrădită în expresia artistică liberă. Spectacolul aduce în prim plan momente semnificative ale istoriei naţionale din cei 100 de ani care s-au scurs de la Marea Unire - perioada interbelică şi cea postbelică, perioada regimului comunist încărcată de contradicţii şi umbre, dar şi perioada de profunde schimbări în societatea românească de la Revoluţia din decembrie 1989 şi până astăzi. Împreună cu recitalul susținut de actorul Emil Boroghină, producția artistică, asigurată de Teatrul Nottara, are menirea de a contribui la crearea ambianței, a suspansului și la menținerea unei tensiuni de spectacol, care tratează cea mai importantă și mai de seamă problemă a existenței unui neam: unitatea.

Emil Boroghină este directorul Festivalului Internațional Shakespeare din Craiova (pentru care a primit în 2007 Premiul de Excelenţă al UNITER), actor şi regizor, fost director al Teatrului Naţional Craiova în perioada 1988-2000. A fost onorat cu premiul Academiei Române, premiul pentru cel mai bun manager de teatru acordat de British Council şi premiul „Omul anului 1995” acordat de American Biographical Institute.

Emil Boroghină a realizat spectacolul „Treptele Unirii” împreună cu tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu - unul dintre cei mai de succes regizori de teatru ai tinerei generații (la mai puțin de 30 de ani a regizat spectacole pe scenele de la Teatrul Național, Teatrele Odeon, Nottara, Comedie, ArCub și Metropolis).

Doina Papp, reputat critic și teatrolog, spunea despre Alexandru Mâzgăreanu în cronica spectacolului, publicată pe site-ul adevarul.ro, cu titlul „Teatru și poezie cu Emil Boroghină”: „(...) A născocit, din lumini și decor, un cadru de spectacol teatral acestui periplu prin poezia românească, în căutarea ideii de frățietate românească, mai necesară ca oricând astăzi.”

Producătorii spectacolul de poezie „Treptele Unirii” sunt Teatrul Nottara din București și Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova.

Intrarea la eveniment este liberă.