Recital susținut de pianista Mădălina Pașol - Tribut Dinu Lipatti - 100 de ani de la nașterea marelui muzician

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul demarează o serie de evenimente în memoria lui Dinu Lipatti, la 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului (19 martie 1917, București - 2 decembrie 1950, Geneva).

Primul recital va avea loc în data de 28 februarie 2017, ora 20.30, la Centrul Cultural Mustafa Saffet,  din districtul  Atașehir, unul dintre partenerii Institutului, aflat în zona asiatică a Istanbulului. Programul va depăși o oră și jumătate de muzică de calitate. Pianista Mădălina Pașol a ales să interpreteze în memoria marelui muzician compoziții ale celor mai reprezentative nume ale genului din România, Dinu Lipatti și George Enescu, precum și piese pe care Dinu Lipatti, prin interpretările sale de excepție, le-a cuprins în ultimul său recital din anul 1950, la Festivalul Besanc -  Geneva, program a cărui impecabilitate a scris istoria pianisticii universale, fiind considerat de specialiști unul dintre marii pianiști ai mapamondului.

Mădălina Pașol este născută la București. După absolvirea Liceului de Artă „George Enescu” a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium - NaFög" a Senatului Cultural Germanoferită pentru cursurile de Master, precum si diploma de Pianist Concertist.

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale si internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundatiei Paul Hindemith, bursa Universitatii de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București, bursa a Fundatiei Georg Schumann, Concursul Internațional pentru pian Feruccio Busoni, Concursul Internațional ARD - München, Marele Premiu -  Concursul Internațional de concerte Târgu Mures.

În turneele sale, Mădălina Pașol a concertat ca solistă sau în formații camerale împreună cu soliști și artiști de renume mondial. 

Din anul 2014,  Mădălina Pașol se dedică promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte, cu funcția de președinte al acestuia. Institutul de Arte este partener cu Sommerkonzerte Bode Museum Berlin - Germania, Concursul Internațional de la Craiova, Concursul Internațional „Tudor Dumitrescu", Festivalul PianoMarathon - București. Printre inițiativele culturale se numără „Pianina - Play me - CANTA!” în colaborare cu Metrorex – București și concertele educative din cadrul Festivalului Music Film Festival 2015 organizat de ARCUB. Institutul de Arte a devenit la scurt timp de la inființare o instituție culturală care promovează arta și cultura în spații neconvenționale, astfel cultura devenind un bun al tuturor.

Mădălina Pașol a susținut cursuri de măiestrie, concerte și recitaluri în Europa și Asia.

Recitalul din Istanbul cuprinde: W. A. Mozart - Sonata în la minor KV 331, Maurice Ravel - Alborada del Gracioso, J. S. Bach - Choral "Jesus bleibet meine Freude" from Cantata "Herz und Mund und Tat und Leben", BWV 147 (arr. Hess), Dinu Lipatti - Nocturna, Dinu Lipatti - Sonatina pentru mâna stângă, George Enescu - din Suita op 10 Toccata, Pavana si Bourre, B. Bartok - Dansuri românești, Paul Constantinescu, Tocatta, Sigismund Toduță - Tocatta.

Partenerul ICR Istanbul în organizarea recitalui Tribut Dinu Lipatti, Centrul Cultural Mustafa Saffet, din districtul Atașehir,  se află în zona asiatică a Istanbulului și aparține de  Municipalitatea Atașehir. Centrul Cultural Mustafa Saffet are o sala de concert cu o capacitate de 331 de locuri. Instituția organizează anual festivaluri, concerte și găzduiește expoziții, piese de teatru, atât pentru copii, cât și pentru adulți, are în dotare o bibliotecă, săli de conferințe și organizează cursuri de dans, teatru, muzică pentru adulți și copii.

Evenimentul organizat de ICR Istanbul se înscrie în tema celebrării Centenarului Lipatti 2017, reprezentând, în egală măsură un mijloc de promovare a Festivalului Internațional George Enescu, dar și promovarea Interculturalității pe teritoriul românesc, Prietenii lui George Enescu: Béla Bartók: serie de concerte cu un repertoriu format din compoziții semnate de George Enescu și de Béla Bartók.

Nu în ultimul rând, acțiunea culturală are menirea de a promova un foarte bun pianist român cu o carieră aflată în plină ascensiune, iar în 2017 ICR Istanbul va organiza și alte evenimente în memoria lui Dinu Lipatti.