Recital Otilia Rădulescu Ipek şi Terane Abbaszade, la Istanbul

Recital Otilia Radulescu Ipek si Terane Abbaszade, la Istanbul

Joi,  30 martie 2017, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” invită publicul la un recital vocal – instrumental, în interpretarea Otiliei Rădulescu Ipek - voce și a lui Terane Abbaszade – pian, în Salonul Albastru al Rectoratului Universității Istanbul.

În programul recitalului sunt incluse creații ale compozitorilor români și compoziții din repertoriul universal, semnate Haendel, Mozart, Verdi, Puccini, Delibes, Bretan, Alessandrescu.

Otilia Rădulescu Ipek s-a născut în Pitești și s-a dedicat muzicii din perioada copilăriei, începând cu studiul viorii, după care a aprofundat arta interpretativă vocală. Anul 1991 a adus schimbări în cariera Otiliei Rădulescu odată cu hotărârea de a se stabili în Turcia. A intrat la secția de canto a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul, a participat la cursurile masterclass susținute de Leyla Gencer și Giovanna Canetti, iar din anul 2000 este solistă a Operei de Stat din Istanbul. Pe cele mai importante scene din Republica Turcia a interpretat roluri din G. Verdi, A. Borodin, W. A. Mozart, G. Donizetti, G. Puccini, V. Bellini, G. F. Handel etc. Începând din anul 2007 predă canto la Secția de Operă a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul.

Născută în Baku, capitala Azerbaidjanului, Terane Abasszade a început să studieze pianul în orașul natal. Își continuă studiile la liceul de muzică Bül-Bül din cadrul Academiei de Stat de Muzică Azerbaidjan. În anul 1984 a absolvit Academia de Stat de Muzică Azerbaidjan, secția pian, la clasa profesorului K. Safaraliyevan. Între 1976 și 2002 a fost, pe rând, profesor de muzică și corepetitor la Colegiul de Muzică Asef Zeynalli. În anul 2002 se stabilește în Turcia. În perioada 2003 - 2010 se angajează corepetitor la Facultatea de Artă și Design a Universității Tehnice Yildiz din Istanbul, iar din anul 2007 până în prezent este corepetitor la Conservatorul de Stat din cadrul Universității Istanbul.

Este cunoscută în lumea muzicală din Turcia pentru albumul instrumental de pian și tar (instrument muzical cu coarde azer) „Ay Işığı/ Moon Light” lansat împreună cu virtuosul Arif Azertürk. A fost invitată în cadrul multor programe de radio și televiziune TRT (postul național turc de televiziune),TRT 1, TRT4, Ankara TV, Bursa TV, Su TV.

Din anul 2006, pianista a devenit profesor la Secția Canto Clasic, Departamentul Artele Spectacolului, Conservatorul de Stat al Universității Istanbul.

https://www.youtube.com/watch?v=6gVSeQHfvCA

https://www.youtube.com/watch?v=6gVSeQHfvCA

Universitatea Istanbul  a fost înființată în anul 1453 de către Sultanul Mehmet al II-lea, are în structura sa șaptesprezece facultăți grupate în cinci campusuri. Campusul principal, unde se află și clădirea Rectoratului, este adiacent pieței Beyazid din districtul Fatih, situat în partea europeană a metropolei Istanbul. Piața Beyazid reprezintă unul dintre cele mai importante puncte istorice din zona veche a Istanbulului, construită de Constantin cel Mare și cunoscută sub numele de Forum Tauri în perioada romană.

Înaltă de trei etaje, impozanta clădire a Rectoratului a fost construită de arhitectul francez Burgeois în anul 1865 și se găsește în peninsula istorică a metropolei. Construită cu precădere într-un stil eclectic, clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale, printre cele mai remarcabile aspecte numărându-se impresionantele coloane de marmură, gravurile din piatră și ornamentele care împodobesc, mai ales, pereții și tavanul Salonului Albastru. Acesta are o capacitate de 144 de locuri și găzduiește concerte și recitaluri de muzică clasică sau otomană, cât și conferințe naționale și internaționale, simpozioane, colocvii, convenții și seminarii.

Informații tehnice despre sala de concerte și o selecție de fotografii pot fi găsite accesând link-ul de mai jos:http://unibasin.istanbul.edu.tr/?p=5533 .