Recital Horațiu Mălăele la Berlin

Recital Horatiu Malaele la Berlin

Cunoscutul actor, regizor, caricaturist și autor Horațiu Mălăele va oferi un spectacol de factură specială, un one man show compus dintr-o serie de monologuri dramatice şi schetch-uri umoristice, în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin, în data de 8 aprilie 2016.

Astfel, publicul va avea ocazia să descopere pe unul dintre cei mai importanți și originali exponenți ai teatrului românesc actual, cu o bogată activitate în film, de ambele părți ale camerei de filmare, și în arta grafică.

Evenimentul, organizat de Ambasada României la Berlin, în colaborare cu ICR Berlin, va fi urmat de proiecția filmului Nunta mută, în regia lui Horațiu Mălăele.

În film este relatată povestea nunții a doi tineri dintr-un sat românesc, acțiunea fiind plasată în luna martie 1953. Nunta este întreruptă de un activist comunist de la oraș și de un ofițer sovietic, care aduc vestea morții, în noaptea precedentă, a conducătorului URSS, Iosif Stalin, fiind decretat doliu național. Astfel, nuntașii sunt siliți să transforme sărbătoarea într-o nuntă mută.

Horaţiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, in Târgu Jiu, judeţul Gorj. A învăţat la Liceul „Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu si a avut prima expoziţie personală de desene la casa de cultură din oraş în clasa a 12-a. A absolvit în 1975 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Octavian Cotescu. A fost repartizat la Teatrul Naţional din Piatra Neamţ si a jucat în spectacole ca Tinereţe fără bătrâneţe de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde pentru care a primit premiul de interpretare, în Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Muntele de D.R. Popescu,Eulenspiegel de Charles de Coster, etc. În București a jucat pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Naţional, Bulandra, în roluri ca Fadinard din Palăria florentină de Eugene Labiche, Profesorul din Lecţia de Eugene Ionesco, Vanea din Unchiul Vanea de A.P. Cehov, Tartaglia din Regele Cerb de Carlo Gozzi, etc. Din 1982 a regizat spectacole de teatru precum O sărbătoare princiară de Theodor Mazilu, Puricele de Georges Faydeau, Carlo contra Carlo de Paul Ioachim, pentru care a obţinut premiul Festivalului Comediei Romaneşti în 1994, Hotel de Tray Cooney, etc.  A debutat în cinematografie în anul 1974, cu filmul Muntele ascuns. A regizat 2 episoade din serialul TV Ministerul comediei, apoi filmele PălăriaNunta mută şi Funeralii fericite.

A expus în peste 30 de expoziţii caricaturile pe care le realizează, a publicat cartea autobiografică Horaţiu despre Mălăele.