Recital extraordinar al Cvartetului Belcea


Ateneul Român, miercuri, 22 aprilie, ora 19.00
Cvartetul Belcea revine la Bucureşti în cel de-al treilea an al rezidenţiatului iniţiat de Institutul Cultural Român şi Filarmonica „George Enescu". Recitalul extraordinar de la Ateneul Român reuneşte trei piese de referinţă ale repertoriului cameral: Cvartetul pentru coarde op. 50 nr. 4 în fa diez minor de Joseph Haydn, Cvartetul pentru coarde nr. 1 op. 25 de Benjamin Britten şi Cvartetul pentru coarde op. 59 nr. 2 în mi minor - „Razumovsky" de Ludwig van Beethoven.

Una dintre cele mai aclamate formaţii ale momentului, Cvartetul Belcea (Corina Belcea-Fischer – vioară, Laura Samuel – vioară, Krzysztof Chorzelski – violă, Antoine Lederlin – violoncel) a luat fiinţă în 1994. Cei patru muzicieni au urmat stagii de perfecţionare cu membrii cvartetelor Chilingirian, Amadeus şi Alban Berg. Premiile câştigate la concursurile internaţionale de la Osaka şi Bordeaux, precum şi Premiul pentru muzica de cameră decernat în 2001 şi 2003 de Societatea Filarmonică Regală, au confirmat valoarea de excepţie a formaţiei. De asemenea, Cvartetul Belcea a câştigat în 2001 premiul Gramophone pentru debut, iar cu ocazia lansării Integralei cvartetelor de Bartók, apărută în 2008 cu sprijinul Institutului Cultural Român, a primit distincţia Ansamblul cameral al anului oferită de Echo Klassik Awards.

Din 2007, la iniţiativa Institutului Cultural Român şi cu sprijinul Filarmonicii "George Enescu", Cvartetul Belcea este cvartet în rezidenţă la Ateneul Român. Pe lângă seria de recitaluri extraordinare, programul include şi cursuri de măiestrie ale căror beneficiari sunt tinere cvartete din România şi Republica Moldova.

Cvartetul Belcea este în prezent ansamblu asociat la Guildhall School of Music and Drama. Pentru înregistrări au contract de exclusivitate cu casa de discuri EMI.

- Ascultaţi aici un fragment din cvartetul op. 74 in mi bemol major "al harpelor" de Ludwig van Beethoven (înregistrare concert 2008)
- Inregistrare video cu Cvartetul Belcea pe scena Ateneului Roman, spectacolul din 22 aprilie, Ateneul Român