Recital de poezie susținut de Jérôme Pinel în cadrul evenimentului „La Noche de la Poesíaˮ, cu sprijinul ICR Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Regatul Spaniei vor participa la evenimentul „La Noche de la Poesíaˮ, cu recitalul de poezie susținut de slammer-ul francez Jérôme Pinel, marți, 21 martie 2023, între orele18.00 – 21.00, la Teatrul Institutului Francez din Madrid. Evenimentul „La Noche de la Poesíaˮ este organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez din Spania, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei și pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei și 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Pe parcursul evenimentului, publicul va putea asculta o selecție de poeme din lirica unor autori francofoni precum Joséphine Bacon, Tahar Bekri, poetul româno-francez de origine evreiască Benjamin Fondane (14 noiembrie 1898, Iași, România - 2 octombrie 1944, Auschwitz, Polonia) sau Guillaume Apollinaire. De asemenea, participanții vor încerca și vor descoperi gastronomia unor țări europene și vor afla mai multe informații despre cultura și turismul lor.

Evenimentul este posibil cu participarea Ambasadelor din Andorra, Belgia, Canada, Cipru, Franța, Haiti, Liban, Maroc, România, Senegal, Elveția și Tunisia.

Ziua Mondială a Poeziei are loc în fiecare an pe 21 martie, pentru a celebra capacitatea unică a poeziei de a capta spiritul creativ al minții umane. Aceasta a fost fondată în toamna anului 1999, de UNESCO, la Paris, având ca obiectiv promovarea poeziei ca o modalitate de a comunica dincolo de granițe și diferențe culturale. Ziua Mondiala a Poeziei este și o formă interesantă de a promova pacea și dialogul intercultural, dar și de a oferi șansa unor limbi mai puțin cunoscute să fie auzite și admirate prin această exprimare artistică unică.

Ziua Mondială a Poeziei este prilejul de a onora poeții, de a reînvia tradițiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei și de a crește vizibilitatea poeziei în mass-media. Această sărbătoare a poeziei continuă să unească oamenii de pe toate continentele și își dorește să inspire generații spre a vedea lumea într-un mod diferit.

Și totuși, umilită și dizolvată în țesutul social, aproape dispărută ca profesie și ca artă, poezia continuă să fie omniprezentă precum aerul care ne înconjoară. Ei bine, înaintea unei formule și a unei tehnici literare, poezia este un mod de viață și un mod de a privi lumea. (...) Revoluționară, profetică și omniprezentă ca aerul, poezia mi-a luminat de asemenea, toată viața. Nu am fost niciodată altceva decât poet. Chiar și romanele mele sunt, de fapt, poezii. Am scris întotdeauna poezie ca formă de libertate, solidaritate, empatie pentru toți oamenii. Am scris împotriva războaielor și a discriminării de tot felul. Am scris pentru cei care citesc poezie și pentru cei care nu citesc niciodată poezie”,spunea Mircea Cărtărescu în discursul de mulțumire, cu ocazia decernării marelui Premiu FIL pentru literatură în limbi romanice, Guadalajara, 26 noiembrie 2022.

Sărbătoarea Francofonia 2023 în Spania este posibilă grație participării ambasadelor țărilor francofone și a reprezentanților membrilor Francofoniei din Spania, Institutului francez din Spania, Allianțelor Franceze din Spania și asociației La France Ô Si.

România este o țară cu o legătură sentimentală cu francofonia încă din perioada Iluminismului, fapt care a ajutat România să devină o țară francofonă. Cu toate acestea, în istoria francofoniei în România a existat o lungă perioadă de timp în care imaginea Franței s-a înrăutățit din cauza evenimentelor istorice. În 1991, România a obținut statutul de observator la Organizația Internațională a Francofoniei, iar în 1993 a devenit membru cu drepturi depline al acestui organism. De altfel, grupul de state francofone a fost una dintre primele structuri la care România a aderat după revoluția anticomunistă din 1989, în contextul istoric larg în care, încă înainte de crearea, în 1918, a statului național unitar român, românii făceau parte din familia francofonă.

Valorile promovate de Francofonie îndeplinesc pe deplin obiectivele strategice ale României de a implementa principiile stabilității naționale și internaționale, ale democrației, drepturilor omului și ale statului de drept.