Recital de pian Eduard Kunz la Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Sala cu Orgă şi Fundaţia Culturală „J.S.Bach”, organizează un recital extraordinar al pianistului de renume mondial Eduard Kunz, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „J.S.Bach”. Evenimentul va avea loc marți, 24 aprilie, ora 18.00, la Sala cu Orgă. Agenda celei de-a VIII-a ediții a Festivalului include patru concerte cu invitați speciali din România, Rusia, Germania, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

Deschiderea Festivalului va avea loc pe 24 aprilie, ora 18.00, cu un recital susținut de pianistul de renume mondial Eduard Kunz, care va prezenta în program selecțiuni din J.S. Bach, Serghei Rahmaninov și Franz Liszt.

Festivalul va continua pe 26 aprilie, cu programul „BACH BEYOND” („Dincolo de Bach”), oferit de SIGNUM saxophone quartet din Germania. Concertul se înscrie în tradiția festivalului de a prezenta muzica lui Bach fie prin prisma altor genuri, precum jazz-ul, rock-ul etc., fie prin intermediul aranjamentelor pentru unele instrumente care nu existau pe vremea marelui compozitor. În cazul formației SIGNUM este vorba de saxofon. Cei patru muzicienii vor purta publicul într-o călătorie prin muzica lui Bach, dar și a autorilor contemporani care s-au inspirat din creația lui, în program fiind incluse și aranjamente pentru cvartet de saxofoniști de Steve Reich, David Maslanka și Marcelo Zavros.

Pe 28 aprilie va avea loc un recital de orgă, susținut de Jan Bokszczanin, reputat organist, profesor la Universitatea de Muzică „Frederic Chopin” din Polonia. În concert vor mai participa violoncelistul Cristian Florea (România/Germania) și flautistul Ion Negură jr., care vor cânta în duet cu distinsul organist. În program: creații de J.S. Bach, Francois Couperin, Eduard Khagagortian, Heitor Villa-Lobos, Flor Peeters și Felix Mendelssohn Bartholdy.

Festivalul se va încheia în data de 30 aprilie, cu un concert vocal-simfonic, prezentat de Orchestra Națională de Cameră, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, având ca soliști vocali – artiștii Operei Naționale Ana Cernicova (soprană), Ghiulnara Raileanu (soprană), Lilia Istratii (mezzo-soprană), Victor Novițchi (tenor), Alexei Digore (bariton). În calitate de invitați – un grup de suflători din Ucraina. Dirijor – maestrul Cristian Florea. Programul este alcătuit din trei lucrări – Suita orchestrală nr.3, BWV 1068, Cantata „Ich habe genung” pentru bariton și orchestră, BWV 82 și monumentalul „Magnificat” pentru soliști, cor și orchestră, BWV 243 de J.S. Bach.

Multiplu laureat al concursurilor internaţionale, Eduard Kunz are în palmares nu mai puţin de 15 premii (Locul I), primite în cadrul competiţiilor de profil din lume, fiind nominalzat de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine. Din 2011, pianistul deține titlul onorific „Global Yamaha Artist”, conferit de celebra companie japoneză.

Festivalul Internaţional de Muzică „J.S. Bach” este un eveniment organizat de Sala cu Orgă şi Fundaţia Culturală „J.S.Bach” ce va avea loc în perioada 24 - 30 aprilie 2018. Ajuns la cea de-a opta ediţie ediţie, festivalul a avut de-a lungul timpului invitaţi valoroşi din Germania, Italia, Polonia, Ungaria, Franţa, Spania, Olanda, Elveţia, Rusia şi Ucraina.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chişinău, Radio Datina.