Recital de Crăciun al sopranei Irina Iordăchescu la Catedrala „Sfântul Anton” din Istanbul

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, de la orele 19.00, Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir a organizat, la Catedrala Franciscană „Sfântul Anton” din Istanbul, un recital de clasă, susținut de soprana Irina Iordăchescu, de tenorul Mario Vasiliu și de organistul Marcel Octav Costea, trei nume de referință ale muzicii contemporane.

La acest concert de colinde și muzică sacră a luat parte și doamna Adriana Ciamba, consul general al României la Istanbul.

Evenimentul a debutat cu Messa della Madonna (fragmente) - G. Frescobaldi, Ave Maria-Bach/Gounod (solo sopran) și Ave Maria-F.Schubert (solo tenor). Programul a continuat cu piese de muzică sacră și colinde din repertoriul românesc și internațional: Laudate dominum, W.A.Mozart; Adeste fideles – F.Wade; Elevation sur le Nöel "Etends ma voix fidele"- Al. Guilmant; Panis Angelicus - C. Franck; Tu virginum corona-W. A. Mozart; Ave verum - W.A. Mozart; Nun komm der Heiden Heiland - J.S.Bach; Dimineața lui Crăciun; O, ce veste minunată; Astăzi s-a născut Hristos; Elevation sur le Nöel Nous voici dans la ville - Al. Guilmant; Agnus Dei – G.Bizet; Nöel - A. Adam.

Concertul desfășurat în metropola turcă face parte din seria de proiecte culturale planificate să contribuie la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale şi religioase a comunității de români, fiind un eveniment destinat cu precădere diasporei, dar și publicului local, deschis către înțelegerea și trăirea altor tradiții culturale. Prin acest eveniment, ICR Istanbul a avut în vedere și continuarea parteneriatelor statuate în decursul timpului, unul dintre acestea fiind cel încheiat cu somptuoasa Catedrală Franciscană „Sf. Anton” din Istanbul, aflată pe Istiklal, principala arteră pietonală a metropolei, foarte căutată de turiști și de credincioși.

Soprana Irina Iordăchescu s-a născut la București, într-o familie de artiști, fiind absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesoarei Maria Slătinaru-Nistor și la clasa de lied - oratoriu a maestrului Dan Iordăchescu. Din anul 2005, Irina Iordăchescu a devenit prim solistă a Operei Naționale București, iar din anul 2000, este colaborator permanent al filarmonicilor de stat din România, concertând pe scene importante. De la momentul debutului internațional, Irina Iordăchescu a interpretat roluri principale în producții internaționale de operă și concerte cu orchestra, pe scene de renume și în importante festivaluri. La finalul evenimentului nostru cultural, soprana Irina Iordăchescu a fost cuprinsă de emoție când reprezentanți ai Conservatorului de Stat de la Istanbul au venit nu numai să o felicite, dar să și rememoreze perioada când tatăl acesteia, Dan Iordăchescu, a predat canto la Conservatorul din Istanbul și mulți dintre artiștii Operei și Baletului de Stat din Istanbul, și-au adus aminte admirativ de profesoratul maestrului.

Tenorul Mario Vasiliu a studiat la Academia de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția Canto Clasic, Lied și Oratoriu. Mario Vasiliu a fost colaborator al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București, iar din anul 2000, Mario Vasiliu este freelancer, colaborator invitat în concerte și evenimente organizate de Radiodifuziunea Română, având apariții în diverse concerte desfășurate la Bucuresti, dar și colaborări cu teatrele din țară și apariții în diferite emisiuni de televiziune.

Marcel Octav Costea este organist, dirijor, compozitor, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București și capelmaistru la Catedrala Sf. Iosif. A susținut concerte în România, Franța, Italia, Spania, Elveția, Olanda, Germania, Austria, Belgia și este autor de muzică de film, muzică de scenă, muzică de cameră, corală.

Concertul organizat de ICR Istanbul a fost unul foarte bine apreciat de invitați, de operatorii culturali din metropolă, dar și de reprezentanții diasporei, dovadă numărul uriaș de participanți, dar și nenumăratele felicitări primite atât de artiști, cât și de organizatori.