Realitatea văzută de sus: „Hărți imaginare”, de Lucian Muntean, la Institutul Cultural Român

Vernisajul proiectului expozițional „Hărți imaginare” al artistului Lucian Muntean va avea loc joi, 28 februarie, ora 18.30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Expoziția prezintă lucrări selectate ale lui Lucian Muntean care fac parte din seria de picturi intitulată „Hărți imaginare” ce cuprinde 40 de lucrări în tehnica acril pe pânză.

„Momentul determinant al acestui proiect a fost în timpul unui zbor cu avionul, când, observând peisajul de la sol, mi-am dat seama cât de evidentă e intervenția omului în natură, cu obsesia de a trasa limite și granițe, de a-și marca proprietatea, printr-o geometrie perfecționistă, în contrast cu îmbinarea armonioasă a celorlalte elemente din peisaj. Tot atunci, privind de la acea altitudine aglomerația unei localități, am realizat cât de relativă e viața de zi cu zi, în care ne înverșunăm să rezolvăm multitudinea de probleme cu care ne confruntăm. Toate acestea par să se estompeze și să devină irelevante, privite de acolo, de sus”, mărturiseşte artistul.

Geolog de profesie, Lucian Muntean a fost întotdeauna fascinat de hărţile pe care le-a consultat: de la cele fizice, meteorologice, economice sau demografice, până la cele geologice sau pedologice, cu simbolurile și codurile colorate, de oprerare.

În deschidere vor lua cuvântul: Cosmin Nasui, istoric și critic de artă, Dan Bărbulescu, director executiv al Parcului Văcărești şi Dumitru Ioane, dr. ing. în cadrul Departamentului de Geofizică al Facultaţii de Geologie şi Geofizică București, profesor emerit al Universității București.

Pavel Șușară, critic de artă, afirmă că în pictura lui Lucian Muntean regăsim o analiză fină a detaliilor, stratigrafie cromatică și un joc extrem de complex al texturilor.

„Dacă peisajul tradițional oferă un spectacol de o foarte mare diversitate, acoperind o plajă largă de posibilități expresive şi își plasează întotdeauna privitorul în exterior, noua peisagistică pe care Lucian Muntean o propune, deplasează percepția de pe evenimentele din afară pe acelea dinlăuntru, de pe arhitectura imaginii pe structura ei, pe mecanismele sale intime. Pământul, în diversele lui agregări, nu mai este privit ca o formă constituită cu succesiuni de planuri și cu variații de relief ușor de recunoscut, ci ca o țesătură complexă de evenimente interioare”, subliniază Pavel Şuşară.

Lucian Muntean a început seria de picturi „Hărți imaginare” în martie 2013 şi a expus la Muzeul de Artă Comparată din Sângeors-Băi. A fost continuată în timpul Simpozionului din vara aceluiaşi an, organizat de Maxim Dumitraș. Ulterior a pictat acasă, la București, și a participant la două ediții ale Simpozionul de Artă de la Gradina Botanică din Jibou, în 2014 și 2015. O parte din lucrări au fost expuse la Salonul de Iarnă din 2013 și la Expoziția de Primăvară din 2014, ambele, organizate de UAP București Lucrările au putut fi văzute și în cadrul expoziției personale de la Centrul de Cultură și Artă din Zalău în 2014. A urmat expoziția de la Galeria DIALOG din București, în perioada noiembrie 2016 - ianuarie 2017. Proiectul este în desfășurare, fiind complet de noile călătorii pe care Lucian Muntean le va urma.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 28 februarie - 12 martie 2019, la ICR Bucureşti, Aleea Alexandru, nr 38.