Răspunsul Institutului Cultural Român la solicitarea ziarului Libertatea, referitor la Ziua Culturii Naționale

Referitor la solicitarea ziarului Libertatea înregistrată cu nr. RG 13/17/13.01.2023, prezentăm răspunsul Institutului Cultural Român din aceeași zi, nr. RG 13/25/13.01.2023, pentru completa informare a publicului:

1.Vă rog să-mi comunicați dacă președintele ICR Londra, doamna Catinca Maria Nistor, are aprobarea conducerii centrale ICR de a-și părăsi postul în interes personal în data de 15 ianuarie, când se sărbătorește Ziua Culturii, un eveniment important pentru instituția dvs.?

Pentru absența de la misiune, personalul institutelor culturale române din străinătate solicită exclusiv aprobarea Ministerului Afacerilor Externe. Personalul angajat in reprezentanțele ICR din străinătate aparține MAE, nu ICR. Ca urmare, evidența concediilor de odihnă și/sau a învoirilor este întocmită și centralizată de MAE.

2. În cazul în care nu are nevoie de aprobare, îmi puteți spune dacă doamna Nistor a informat conducerea ICR București că pe 14, 15 și 16 ianuarie va lipsi de la post?

Da, în urma solicitării Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român din data de 3 ianuarie 2023, toate conducerile institutelor culturale române din străinătate informează Centrala ICR în cazul absenței șefului de misiune de la birou. ICR Londra a informat.

3.Așa cum se arată inclusiv pe pagina de Facebook a conducerii ICR, filialele din străinătate marchează Ziua Culturii prin evenimente organizate mai devreme de 15 ianuarie sau printr-o serie de evenimente ce se întinde pe parcursul mai multor zile. ICR Londra este singura care organizează evenimentul după Ziua Culturii, respectiv pe 19. Mai mulți angajați ai Institutului spun că evenimentul a fost amânat pentru că doamna Nistor are spectacole de teatru în București în zilele de 14, 15 și 16 ianuarie, fapt confirmat inclusiv de domnia sa pe Facebook. Cum comentați această situație?

Pe data de 19 ianuarie au loc evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale nu doar la Londra, ci și la Budapesta și Viena. Institutul Cultural Român organizează aceste evenimente în perioada 12 - 20 ianuarie 2023. Agenda completă a fost prezentată public, prin intermediul comunicatului de presă transmis pe 12 ianuarie, și a canalelor de social media pe care le administrăm. Opt reprezentanțe ICR organizează evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale înainte de 15 ianuarie. Duminică, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale este sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului, în capitala României și în capitala Republicii Moldova. Așadar, o reprezentanță din străinătate - Institutul Cultural Român Mihai Eminescu de la Chișinău - și Centrala ICR organizează evenimente cu public chiar pe 15 ianuarie. Celelalte 9 din totalul celor 18 reprezentanțe ICR organizează evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale între 16-20 ianuarie.

4. În final, i-au fost aduse la cunoștință conducerii ICR motivele pentru care evenimentul dedicat Zilei Cuturii organizat de filiala din Londra a fost programat pe 19 ianuarie? Dacă da, vă rugăm să ni le comunicați și nouă.

Toate proiectele organizate de institutele culturale române din străinătate în intervalul 12-20 ianuarie au fost aprobate de Comitetul director al ICR, în baza propunerilor primite de la reprezentanțe.


Raspunsul ICR la solicitarea ziarului Libertatea nr. RG 13-17-13.01.2023