„Ramanujan-Petersson conjectures and Operator Algebras” de Florin Rădulescu la Instituto Superior Técnico

Institutul Cultural Român de la Lisabona a marcat 2013, anul Matematicii Pământului (Mathematics of Planet Earth), printr-o prelegere-seminar a matematicianului Florin Rădulescu, în data de 16 aprilie, la Institutul Superior Tehnic din Lisabona. Intitulată „Ramanujan-Petersson conjectures and Operator Algebras”, prelegerea se înscrie în cadrul „Number Theory on Operator Algebras”, teorie dezvoltată recent de către prestigiosul matematician român Florin Rădulescu de la Università degli Studi di Roma „Tor Vergata” şi Institutul de Matematică al Academiei Române. Prelegerea s-a bucurat de un public din mediul academic, profesori şi studenţi, şi s-a încheiat cu un dialog prelungit pe această temă între cei prezenţi în sală şi matematician.

Florin Rădulescu se află în Portugalia şi pentru a desfăşura o activitate de cercetare şi de colaborare ştiinţifică la Institutul Superior Tehnic din Lisabona.

„Number Theory on Operator Algebras” se referă la utilizarea sistemului matematic al mecanicii cuantice (algebrele von Neumann introduse în anii '30 de Muray şi von Neumann) în anumite problematici din Teoria Numerelor. Mai precis, se urmăreşte studiul estimărilor Ramanujan Petersson. Se doreşte, astfel, rezolvarea unor conjecturi vechi din Teoria Numerelor, datorate faimosului om de ştiinţă indian Ramanujan. Legătura dintre cele două domenii este neaşteptată, şi o asemenea încercare a mai fost făcută, dar în altă direcţie de interes, de către matematicianul Alain Connes de la Collège de France.

Florin Rădulescu este în prezent profesor la Università degli Studi di Roma „Tor Vergata”. Din iunie 1991 este doctor în ştiinţe matematice cu teza Grupul fundamental al grupului liber cu infinit de mulți generatori este R+\{0}, titlu obţinut la Universitatea din California. Printre premiile obținute se numără: „Simion Stoilov“ al Academiei Române 1994; „NSERC-NATO Research grant“, Toronto, 1994; Premiul Fundaţiei „Frații Serghie“, București. Este autorul unui mare număr de publicaţii ştiinţifice. Din anul 1985, este afiliat al Institutului de Matematică al Academiei Române.