Radu Comșa in dialog cu Daria Dumitrescu la Academia de Artă și Design Bezalel

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Academia de Arte și Design Bezalel din Ierusalim, vă invită, în perioada 17-19 martie 2017, la o serie de evenimente susținute de artistul plastic Radu Comșa alături de Daria Dumitrescu, director al Galeriei Sabot din Cluj, pentru studenții Masteratului de Arte Frumoase al Academiei.

Duminică 19 martie 2017, ora 18:30, la sediul din Tel Aviv al Academiei de Artă și Design Bezalel (Str. Salame nr. 60) Daria Dumitrescu va vorbi despre „Sabotage: hybrid systems in the field of art”. Prelegerea va fi urmată de o prezentare a tehnicilor de artă plastică contemporană utilizate în lucrările sale de către artistul român Radu Comșa. 

Încă înainte de absolvirea studiilor universitare în 1999 (Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Departamentul de Jurnalism), Daria Dumitrescu a activat ca jurnalist (1995-1998) și mai apoi editor coordonator (1998-2001) al paginilor culturale ale ziarelor locale „Mesagerul Transilvan” și ”Monitorul de Cluj”, a publicat poezie și texte critice despre teatru și artă în diverse reviste culturale („Tribuna”, „Echinox”, „Apostrof”) și a colaborat cu posturile de televiziune și radio din Cluj. În 1996 a câștigat 4 premii naționale de literatură (premiul Colocviilor de Literatură Aiud/ Poezia Secolului XX; Premiul revistei „Tribuna”; Premiul Asociației Scriitorilor din Iași și Premiul revistei „Hyperion”).

Pentru că interesele ei s-au manifestat cu precădere în zona artelor, începând din 2001, Daria Dumitrescu s-a concentrat exclusiv asupra documentării scenei de artă tânără din România și a început să colaboreze cu diverși artiști aflați atunci la începutul carierei: Radu Comșa, Cătălin Petrișor, Ana Maria Micu, Alex Mirutziu. În 2006, a adus la Cluj, în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design și Casa Tranzit, proiectul BOOTSCHAFT al artistei germane Sabine Kacunko. În 2009, a fondat, tot la Cluj, Asociația Sabot, asociație care girează programul galeriei Sabot – un spațiu dedicat promovării artei recente și discursurilor experimentale. Tot în 2009, ulterior stabilirii galeriei în clădirea unei foste fabrici de pensule din Cluj, Daria Dumitrescu a contribuit la coagularea comunității artistice în jurul acestei noi inițiative și, prin Asociația Sabot, a devenit membru fondator al Federației Fabrica de Pensule.

Din postura de curator și director al galeriei „Sabot”, Daria Dumitrescu a organizat peste 35 de expoziții, a participat la peste 22 de târguri internaționale de artă și a colaborat în diverse proiecte cu instituții, curatori, critici, artiști și operatori culturali din țară și din străinătate.

În 2012, a fost co-curator (împreună cu artistul israelian Nicola Trezzi) al singurei expoziții internaționale de artă contemporană găzduite vreodată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca – „Modern Talking” – expoziție care a adus în România 24 dintre cele mai importante nume ale picturii contemporane. În 2013, 2015 și 2016, galeria „Sabot” a fost desemnată de renumita publicație „Modern Painters” din New York drept una dintre cele mai bune 500 de galerii din lume.

Radu Comșa s-a născut în 1975 la Sibiu. A urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca între 1994-1999 și a absolvit programul de masterat al aceleiași universități în 2001. De atunci, artistul stabilit la Cluj a expus în diverse galerii și instituții de artă din țară și din străinătate și a participat la bienale și expoziții internaționale de anvergură, dintre care amintim doar câteva: Bienala Art Encounters, Timișoara (2015); „A few grams of Red, Yellow, Blue”, Centrul pentru Artă Contemporană „Ujazdowski Castle”, Varșovia (2014); „Hotspot Cluj” – New Romanian Art, Arken Museum, Copenhaga (2013); „European Travellers” – Art from Cluj today, Műcsarnok | Kunsthalle Budapesta (2012); „Estate”, Galeria „Marianne Boesky”, New York (2012).

Mai multe detalii despre Galeria Sabot: http://www.galeria-sabot.ro/

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.