Radu Boroianu: „Rămas-bun, dragul meu prieten, Adrian Enescu!"

„Dispariția neașteptată a marelui compozitor Adrian Enescu mă face să regret, pentru a câtă oară, amânarea numeroaselor întâlniri ce ni le-am propus în ultimii 25 de ani fără să le realizăm. Ne legau amintiri teatrale și prietenești comune.  Lumea în care trăim, și așa destul de ciudată, va fi pentru mine și mai tristă la această despărțire! Rămas-bun, dragul meu prieten, Adrian Enescu! Sincere condoleanțe Adinei Popescu, soția lui îndoliată!"- Radu Boroianu, președinte ICR

***

A încetat din viață vineri, 19 august 2016, compozitorul, orchestratorul şi instrumentistul Adrian Enescu, cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film şi de teatru.

Adrian Enescu a studiat la secţia Compoziţie a Conservatorului de Muzică "Ciprian Porumbescu", iar din 1977 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, după prima sa apariţie discografică, din 1975, în calitate de orchestrator. De-a lungul carierei sale de patru decenii, Adrian Enescu a primit 20 de trofee oferite de Uniunea Cineaştilor din România şi 15 premii din partea Uniunii Compozitorilor din România. A primit medalia Meritul Cultural Clasa I oferită de Presedinţia României, premiul pentru întreaga activitate la Festivalul de Film TIFF 2013 şi premiul "George Enescu" oferit de Academia Româna în 2014, potrivit site-ului societateamuzicală.ro.

Compoziţiile sale au fost înregistrate pe 14 albume. A scris muzică pentru 65 de filme, muzică pentru spectacole de teatru, dar şi jazz şi electronică.

Adrian Enescu a colaborat cu numeroase instituţii de spectacole din Europa şi Statele Unite şi a compus muzică pentru regizori ca Dan Piţa, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu şi Alexandru Darie, dar şi pentru soliste ca Loredana Groza şi Silvia Dumitrescu.

A orchestrat proiectul "Enigma" a lui Michael Creţu şi a scris muzica unor filme precum "Profetul, aurul si ardelenii", "Artista, dolarii si ardelenii", "Pruncul, petrolul si ardelenii", "Faleze pe nisip", "Noi, cei din linia intai", "Ciuleandra", "Mircea", "Pas in doi" şi "Hotel de lux". Sursa: Digi 24