„Radiografii planetare: Energii pictate/sculpturi proiect” la ICR Beijing

Radiografii planetare Energii pictatesculpturi proiect la ICR Beijing

În data de 14.05.2016, la sediul ICR Beijing, a avut loc vernisajul Expoziției de Pictură și Sculptură „Radiografii planetare: Energii pictate/sculpturi proiect" Panaite Chifu și Vasilica Chifu, în prezența doamnei Cristina Liberis, secretarul general adjunct al Institutului Cultural Român, care participă la Forumul de Cooperare în Arte China - CEEC 2016, de la Beijing, în perioada 09-13.05.2016.

Evenimentul, organizat de ICR Beijing, a fost deschis de către domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, care a prezentat artiștii români și invitații de onoare la vernisaj. Discursuri și prezentări despre cei doi artiști români, Panaite Chifu și Vasilica Chifu, și despre lucrările expuse, au fost susținute de către doamna Cristina Liberis, secretarul general adjunct al Institutului Cultural Român, domnul Zhang Wenxiang, renumit pictor caligraf chinez, și domnul Dong Shubing, profesor și director al Departamentului Sculptură din cadrul Academiei de Arte și Design, Universitatea Qinghua din Beijing.

La vernisaj, Sala de Expoziție s-a dovedit neîncăpătoare. În afara publicului obișnuit, au fost prezenți profesori, elevi și studenți de la Școala Internațională de Arte din Beijing - Academia Centrală de Arte și Design și de la Universitatea Qinghua din Beijing.

Expoziția va fi deschisă în perioada 14.05.-14.06.2016, în cadrul căreia sunt prezentate lucrări din lemn ale artistului Panaite Chifu,întitulate sugestiv „Competiție", „Evoluție", „Impact", „Oasis", „Perpetuum", „Mișcarea vieții", „Plantă de pe altă planetă", „Logica existenței", reflectă problematica spațială, la nivel planetar și cosmic, dar și care vizează realități pământești. Picturile în ulei pe pânză realizate de către artista Vasilica Chifu, „Comunicare", „Fluiditate", „"Interferență", „Introspecție", „Nocturnă", „Ultima zi a pădurii", „Urme ale începutului", „Spirit călător", „Peisaj virtual", „Dal fine al capo", reprezintă toate stările și trăirile artistei, care sunt prinse între două lumi, cea prezentă și cea viitoare.

Cei doi artiști vor susține la Beijing, la Facultatea de Arte Plastice - Universitatea Qinghua, la Școala Internațională de Arte din Beijing - Academia Centrală de Arte și Design, la Institutul de Artă și Fotografie din Beijing, la sediul ICR Beijing, conferința „Radiografii planetare: Sculptura și pictura românească la începutul sec. XXI și reperele creației proprii", privind realitatea românească de la începutul sec. XXI expusă de către fiecare artist din punctul de vedere al domeniului său de activitate, dar și despre concepția realizării propriilor creații.

Efectul dorit al acestei expoziții este al călătoriilor imaginare, care sunt incitații cu efecte pozitive asupra spiritelor și dezvoltării imaginației creatoare, utile finalmente în zonele specifice spectatorilor, ca forme de avansare a civilizației.

Panaite CHIFU, artist sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Secția Sculptura, care din anul 1980 participă la numeroase expoziții de sculptură și desen, organizate în multe orașe în România, în special în București, dar și străinătate, în Olanda, Taiwan, China, Italia, Mexic, Japonia, Spania, Belgia, Elveția, Franța, Grecia, Ungaria, Canada, precum și la numeroase simpozioane de sculptură monumentală în Turcia, Taiwan, Germania, Albania, Luxembourg, Spania, Italia, Mexic, România, Japonia, Coreea de Sud, Portugalia, Elveția, Franța, China, Portugalia, Spania.

Artistul a primit numeroase premii naționale și internaționale și a realizat busturile de bronz ale lui C. Giurăscu, Ion Basgan, Loventhal, Marin Preda și reliefuri în bronz ale lui Constantin Brâncuși, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, George Coșbuc, Nicolae Iorga, Tristan Tzara, Ion Vinea, Vasile Alecsandri, Ion Vinea, Ion Marin etc., precum și lucrări în locuri publice și colecții în România, China, Grecia, Olanda, Franța, Belgia, Ungaria, Canada, USA, Cipru, Austria, Italia, Serbia, Turcia, Anglia, Germania, Albania și Luxemburg, Norvegia, Suedia, Elveția, Polonia, Spania, Portugalia, Japonia, Coreea de Sud, Mexic și Taiwan.

Vasilica CHIFU, membră al Uniunii Artiștilor Plastici din România și absolventă de arte plastice al Institutului „N. Grigorescu" din București, secția pictură monumentală, cu numeroase expoziții naționale și internaționale, precum în Canada, Elveția, Polonia, Ungaria, Germania, China, Japonia, Spania, Olanda și Turcia, ale cărei lucrări se află în colecțiile din China, Olanda, Anglia, Germani, Franța, Ungaria, Canada, Elveția, Japonia și Polonia, a câștigat numeroase premii, precum „Prize for painting" - București și „Honor Mention First Class", International Biennial Exhibition - Raciborz, Polonia și altele.