Proiectul ştiinţific „Morfologii ale puterii: literatură și fotografie“ la sediul ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena şi Institutul de Romanistică al Universității din Viena organizează în data de 20 mai, de la ora 18:00, proiectul ştiinţific „Morfologii ale puterii: literatură și fotografie“. Evenimentul pornește de la o întrebare interdisciplinară: există un punct de întâlnire al textului și imaginii atunci când ele construiesc și deconstruiesc o realitate comună?

La sediul ICR Viena va fi prezentat volumul semnat dedr. habil. Florin Oprescu, „Romanul românesc și morfologia puterii“ (Editura Institutul European, 2018), apărut și în engleză cu titlul „Power and Literature. Strategies of Subversiveness in the Romanian Novel“ (Editura De Gruyter, 2018). În continuare va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie semnată delector dr. Mădălin Mărienuț, care porneşte de la tema Puterii.

Dezbaterea din cadrul evenimentului va fi moderată de dr. Petrea Lindenbauer de la Universitatea de Romanistică și se va centra pe formele Puterii și pe modul în care sunt acestea reprezentate în arte.

Florin OPRESCU Gastlektor/ Profesor invitat la Institutul de Romanistică al Universității din Viena unde predă cursuri de literatură română, cultură și civilizație sau de știința media. În această universitate a obținut în decembrie 2017 titlul de „doctor abilitat“ pe domeniul „Literaturi romanice“, cu o teză despre „Literatură și putere“. A urmat studii de licență, masterat și doctorat în literatură la Universitatea de Vest din Timișoara, unde predă cursuri de literatură română. În anul 2010 a beneficiat de stagii de cercetare și de perfecționare la Universitatea Paris IV, Sorbona și la Universitatea din Viena, iar între 2010 și 2012 a avut o bursă de cercetare post-doctorală cu tema „Literatură și canon“. Activitatea de cercetare cuprinde volume de exegeză („Model şi cataliză în lirica românească modernă“, 2007; „(In)actualitatea lui Eminescu. Izomorfismele canonului literar“, 2010; „Power and Literature. Strategies of Subversiveness in the Romanian Novel“, 2018 și „Romanul românesc și morfologia puterii“, 2018) și volume coeditate („Identități și alterități socio-istorice în Uniunea Europeană“, 2017 și „The Culture of (Im)pudicity. A Romanian Case Study“, 2018) dar și articole științifice publicate în reviste și volume colective din România, Franța, Germania, Italia etc. De asemenea, de-a lungul timpului, Florin OPRESCU a participat la conferințe internaționale la Timișoara, Cluj-Napoca, Berlin, Viena, Paris, Nîmes, Arras, Atena, Dublin, Helsinki, Leipzig etc.

Mădălin MĂRIENUȚ Fotograf și lector dr. la Facultatea de Arte și Design Timișoara, unde predă cursuri de fotografie. Începând cu anul 2007 a expus lucrări în peste 20 de expoziții colective naționale (Arad, Oradea, Timișoara, Craiova, București) și internaționale (Serbia, Ucraina, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Grecia, Turcia).În 2012 are loc prima expoziție personală TAG ME, la Arad, urmată de INDIgenous in 2013 la Timișoara (Calpe Gallery) și București (Muzeul Țăranului Român), în anul 2015 la galeria CityZenit Arad expoziția Fotografia-document nostalgic iar în 2017 la Atena, galeria Void, Surveillance Society urmată în 2018 de expoziția Athensîn aceeași galerie. În perioada 2013-2016 a urmat studiile doctorale la FADTm obținând titlul de Doctor în Arte Vizuale în anul 2017 cu lucrarea „Intimitatea ca spectacol în artele vizuale“.