Proiectul „SHATTERED: SYMBOLIC GESTURE”, dedicat curajului și rezistenței poporului ucrainean, la New York

Vineri, 24 februarie 2023, la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia și de la atacul brutal al armatei ruse asupra națiunii ucrainene, ICR New York se alătură Institutului Ucrainean din America / Ukrainian Institute of America pentru a sărbători curajul și rezistența poporului ucrainean, printr-un proiect care aduce laolaltă arta vizuală și cuvântul scris și rostit. Prezentat pentru prima dată în America de Nord, „SHATTERED: SYMBOLIC GESTURE” este o colaborare internațională de amploare care constă într-o expoziție multimedia, concepută de artista vizuală româno-canadiană Oana Maria Cajal, însoțită de o serie de video-poeme și lecturi publice ale unor poete de origine română și ucraineană din SUA. Proiectul demarat cu această ocazie va continua cu un eveniment extins, organizat la sediul ICR New York, în data de 7 martie 2023.

Într-o versiune restrânsă, în cadrul evenimentului comemorativ Open House, organizat de Institutul Ucrainean din America, la 24 februarie 2023, vor fi prezentate zece lucrări ale Oanei Maria Cajal, însoțite de lecturi publice susținute de Claudia Serea, Adela Sinclair și Vera Sirota. Expoziția va fi prezentată pe tot parcursul evenimentului de vineri, în intervalul 12:00 – 18:00, iar lecturile vor începe la ora 17:00.

La Institutul Cultural Român de la New York, expoziția se va deschide la 7 martie 2023 și va fi completată de o seară de poezie, organizată ca răspuns artistic și poetic la războiul din Ucraina, în prezența scriitoarelor Adina Dabija, Olena Jennings, Mihaela Moscaliuc și Vera Sirota.

Expoziția „SHATTERED: SYMBOLIC GESTURE” a fost prezentată până acum în cadrul La MaMa Umbria International, în Italia, în iunie 2022, și în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, în septembrie 2022. Inspirate de viziunea artistică a artistei Oana Maria Cajal, poete din Ucraina, România, Statele Unite ale Americii și Canada au contribuit cu poezii scrise ca reacție la ororile cu care poporul ucrainean s-a confruntat de la izbucnirea războiului. Până în acest moment, s-au alăturat proiectului, curatoriat de artistă împreună cu scriitoarea Claudia Serea, poetele Ana Blandiana, Angela Baciu, Cristina A. Bejan, Cătălina Florescu, Ioana Ieronim, Nora Iuga, Olena Jennings, Ruth Margraff, Dzvina Orlowsky și Sylvie Simmons, acesta urmând a fi dezvoltat și în viitor.

Expoziția multimedia include 24 de colaje – „picto impulsuri”, cum le descrie Oana Maria Cajal – care poartă amprenta viscerală a unui artist confruntat cu ororile războiului și uimit de stoicismul și resursele uimitoare ale poporului ucrainean. Lucrările sunt expuse împreună cu un video de artă și poezie realizat de Ștefan Cajal, însoțit de o coloană sonoră semnată de Michael Roth. Expoziția organizată la Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la New York va fi deschisă în perioada 7-24 martie 2023.

Institutul Ucrainean din America, Open House, vineri, 24 februarie 2023

Expoziție, 1.00 pm – 6.00 pm; Lecturi publice de poezie, 5.00 pm – 5.30 pm

Institutul Cultural Român de la New York, Expoziție & Lecturi publice, marți, 7 martie 2023, 7.00 pm – 9.00 pm

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:


Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw