Proiectul „Neverending Timișoara” la ICR Budapesta

ICR Budapesta celebrează unul dintre cele mai importante și spectaculoase proiecte culturale derulate în România, anul trecut: „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, prin evenimentul „Neverending Timișoara”, în seara zilei de marți, 12 martie, de la ora 18.30. Proiectul cuprinde o adaptare a spectacolului de teatru „Orașul Paralel”, al Teatrului Maghiar de Stat Csiki Gergely din Timișoara și expoziția de fotografie „Timișoara Incognito”. Expoziția este deschisă publicului în perioada 12-18 martie 2024.

Trilogia „Orașul paralel”, oferă o experiență de teatru inspirată de povești reale, adunatede cătreregizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan în trei dintre cele mai frumoase cartiere istorice ale Timișoarei: Iosefin, Fabric și Elisabetin. Spectacolul se concentrează pe identitatea complexă a comunității timișorene, explorând lumi paralele, dând voce, chip și spațiu poveștilor neștiute și nevăzute ale cartierelor și ale personajelor cotidiene. Adaptarea la spațiul budapestan a spectacolului rămâne încărcată de emoție și tulburătoare, în care granițele dintre imaginație și realitate devin inextricabile și în care publicul însuși devine parte din piesă.

Participă actorii: Balázs Attila, Tokai Andrea, Tankó Erika, Fekete Róbert și Mucha Oszkár.

Expoziția „Timișoara Incognito”, afișată atât în exteriorul, cât și în interiorul sediului ICR Budapesta, cuprinde o selecție de imagini capturate de fotografi români pe parcursul anului 2023, finaliste și câștigătoare ale concursului „Timișoara Incognito - Liber de stereotipuri”, organizat de Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Expoziția adună laolaltă viziuni vibrante care contribuie la definirea orașului Timișoara, ca un oraș multicultural, exprimând diversitate, energie, curaj, creativitate și inițiativă.

Curatoarea expoziției este Elena Aronoaie-Adorian.

Proiectul teatral „Orașul Paralel” a fost dezvoltat de Asociația Pro Teszt din Timișoara, în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, prin programul CiviCultura al Asociației Culturale Diogene în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Culturală a Europei.