Proiectul „Fading Borders” expus în Cartierul Creativ

Proiectul Fading Borders expus in Cartierul Creativ

„Fading Borders”, proiectul care a reprezentat România de la Bienala de Arhitectură de la Veneția, expus și în Cartierul Creativ din București


Cea de-a șaptesprezecea ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia s-a încheiat pe 21 noiembrie 2021. Tema lansată de curatorul Hashim Sarkis pentru această ediție a Bienalei a fost „How will we live together?” / „Cum vom trăi împreună?“. În cadrul acesteia, România a prezentat proiectul „Fading Borders”, organizat în două spații expoziționale, Pavilionul Național al României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, cu sprijinul Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român.

Începând cu 10 decembrie 2021 și până pe data de 13 februarie 2022, proiectul „Fading Borders” este expus  Cartierul Creativ din București și poate fi vizitat vinerea, sâmbăta și duminica, între orele 12:00 - 21:00, la parterul Clădirii Tandem din str. Matei Millo 5. Intrarea este liberă.

„Anul acesta, Bienala din Veneția a avut un număr de aproximativ 300.000 de vizitatori, așadar ne bucurăm enorm că am avut ocazia să aducem în lumină fenomenul migrației, cu care ne confruntăm la nivel global, dar și felul în care își pune amprenta asupra noastră ca țară. Putem spune că «Fading Borders» este un proiect polivalent, care expune fenomene complexe precum migrația, relațiile interumane și efectele economice ale acestora, toate văzute prin lentila arhitecturii. Este o abordare multidisciplinară, care stă la baza Expoziției Internaționale din Veneția și pe care suntem entuziasmați să o prezentăm și publicului român”, a declarat arh. Irina Meliță.

Proiectul curatorial „Fading Borders”, conceput de echipa de arhitecți din biroul de arhitectură POSTER, a plecat de la modul în migrația influențează viitoarele forme de locuire. Fenomenul migrației a fost documentat cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare, „PLECAT“ și „Shrinking Cities in Romania“ / „Orașe românești în declin“.

„PLECAT”, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu și Cosmin Bumbuț), privește către emigranții români și fenomenul complex de conviețuire a acestora în cadrul diferitelor comunități locale din Europa. Sunt documentate dificultățile, pe de-o parte și, pe de altă parte, oportunitățile ivite odată cu plecarea din țară sau episoade despre noua viață și comunitatea pe care aceștia o construiesc în afara granițelor țării.

„Orașe românești în declin” /„Shrinking Cities in Romania” este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflată încă în desfășurare. Proiectul a luat naștere ca urmare a unei cercetări începute în anul 2009 asupra declinului și contracției orașelor românești, privite ca fenomen de amploare, dar și drept forță motrică a modernizării și inovației. Mici orașe turistice, orașe mari și mici industriale, orașe agricole, vechi orașe istorice sau porturi de la Dunăre se confruntă cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.

A șaptesprezecea ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură din cadrul Bienalei de la Veneția s-a încheiat anul acesta pe 21 noiembrie, cu un număr total de 289.600 de vizitatori, plus 6.000 de jurnaliști internaționali, care au participat la cele două zile de preview. Tinerii cu vârsta sub 26 de ani au reprezentat 32% din totalul participanților. Totodată, în cadrul expoziției au participat 114 arhitecți din 63 de țări, România având două spații expoziționale – unul în Pavilionul din Giardini della Biennale, pe care îl deține încă din 1938, și altul în cadrul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.

Curatori: Biroul de Arhitectură POSTER / Ștefan Simion, Irina Meliță, Radu Tîrcă, Ștefania Hîrleață, Cristian Bădescu

Participanți: IDEILAGRAM / Ilinca Păun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Iulia Păun, Alexandru Păun, Gabriela Belcineanu, Laura Popa-Florea TELELEU / Cosmin Bumbuț, Elena Stancu

Multimedia&Communication Design: RIZI / Alina Rizescu, Bogdan Ștefănescu, Constantin Barbu

Press&Communication: DBO

Structural engineering: CROSS STRUCTURAL DESIGN Horia Mihnea

MZCH Contributors: Markus Breitschmid, Laura Cristea, Homu, Gustav Jerlvall Jeppsson, Ryan Kennihan, Jeannette Kuo, Roberto Masiero, Ákos Moravanszky, Samuel Penn, Mark Pimlott, Renato Rizzi, Jonathan Sergison, El Sindicato, Dorin Ștefan, Șerban Țigănaș, Robert Verrijt, Tudor Vlăsceanu

Comisar: Attila Kim

Parteneri: UniCredit Bank, Forte Partners, Cartierul Creativ