Proiecție de film și vernisaj dedicate lui Constantin Brâncuși la Tel Aviv

Proiectie de film si vernisaj dedicate lui Constantin Brancusi la Tel Aviv

ICR Tel Aviv vă invită în data de 18 februarie 2016, ora 17:00, la evenimentul dedicat aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Evenimentul va cuprinde proiecția filmului documentar „Brâncuși" (1996, regia Cornel Mihalache) și vernisajul expoziției personale a artistului israelian Dan Reisner.

"Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu «spuse» de Brâncuşi, deci neatestate ştiinţific, ci scrise, notiţe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparţin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuşi, sau a operelor sale: satul natal Hobiţa, biserica Cişmeaua Mavrogheni din Bucureşti, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreţine, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11." (Cornel Mihalache)

„Brâncuși"
Documentar, 1996, 77 min., color şi alb-negru, subtitrare în limba engleză
Scenariu şi regie: Cornel Mihalache
Imagine: Alex Goldgraber
Muzică:  Mircea Octavian
Montaj: Teodora Apolozan, Elisabeta Zamfirescu
Coloana sonoră: Radu Zamfirescu
Consultant: Barbu Brezianu
Cu: Traian Rocşoreanu, Dan Nasta, Varvara Ştefănescu, Constantin Drăgănescu
Producător: Studioul 4 CINEROM și Sahia-Film
Producător delegat: Felicia Cernăianu
Director film: Ioan Iuga

Artistul vizual Dan Reisner explorează diverse medii de exprimare plastică (sculptură, desen, instalație, fotografie, video și altele) și studiază evoluția esteticii prin raportarea sa la marile repere ale artei moderne și contemporane. Unul dintre proiectele sale, care va fi menționat și în expoziția de la ICR Tel Aviv, propune re-crearea traseului parcurs de Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu la Paris, prin prisma omului contemporan și a clișeelor de imagine legate de opera lui Brâncuși. În Israel este cunoscut în principal prin lucrările sale de sculptură integrate în habitatul uman.  Mai multe informații despre Dan Reisner: http://danreisner.com/