Proiecție de film și sesiune Q&A cu regizoarea Andra Tarara la ICR Beijing

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează joi, 11 iulie 2024, de la ora 19:00, la Galaxy SOHO, un eveniment de excepție sub egida EUNIC China: proiecția documentarului „Noi împotriva noastră” (2020), regizat de Andra Tarara. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizoarea.

Documentarul „Noi împotriva noastră” (2020), regizat de Andra Tarara, explorează impactul profund al bolilor mentale asupra relațiilor de familie, prin prisma unei povești intime dintre un tată și fiica sa. Andra Tarara și tatăl său se filmează reciproc în timpul unor interviuri emoționante, discutând despre schizofrenie, trecutul lor și conceptul de fericire. Filmul dezvăluie traumele interioare și încercările lor de a se înțelege reciproc.

Andra Tarara este regizoare de film documentar, operator de cameră, editor, artist video, fotograf și arhivist. Este absolventă a UNATC în Film și Televiziune (2016) și a unui masterat în Antropologie Vizuală de la SNSPA din București (2018). Este interesată de o abordare colaborativă a procesului artistic pe teme precum povești personale legate de mecanisme sociale, politice și istorice mai largi. "A DEATH IN MY FAMILY" (premieră la Transilvania International Film Festival - Zilele Filmului Românesc, 2018) este primul film regizat de Andra, un scurtmetraj documentar filmat pe 35mm și digital, pe care l-a și filmat și montat. În prezent, Andra lucrează ca arhivist la Muzeul Țăranului Român -Arhiva Etnologică a MNȚR- și ca fotograf și videograf independent.

Filmul „Noi împotriva noastră” este produs de Tangaj Production, Anamaria Antoci și Anda Ionescu și a fost prezentat în competiție la festivalurile de film Ji.hlava IDFF 2020, Les Films de Cannes à Bucarest 2020, Moldova Film Festival 2021, Moscow International Documentary Film Festival Doker 2021, Ceau! Cinema 2021, Transilvania International Film Festival 2021 și ASTRA Film Festival 2021, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun film românesc.

EUNIC China (European Union National Institutes for Culture) organizează pe tot parcursul anului 2024 o serie de evenimente culturale sub titlul generic "Ability over Disability", dedicate conștientizării suferințelor persoanelor cu dizabilități fizice și mentale. Proiecții de filme și documentare, spectacole live, expoziții și alte evenimente asociate cu dizabilitatea vor fi organizate în China, în colaborare cu partenerii locali chinezi (galerii private, biblioteci, uniuni și asociații ale persoanelor cu dizabilități etc.). Scopul acestui proiect este de a împărtăși experiențe între Europa și China pe acest subiect, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și a familiilor acestora în societățile noastre și la nivel mondial.

EUNIC China (European Union National Institutes for Culture) este rețeaua de institute culturale naționale din Uniunea Europeană în Republica Populară Chineză.