Proiecția documentarului „Evrei de vânzare” și prezentarea volumului „Răscumpărarea evreilor” la Ierusalim

Festivalul de Film Evreiesc din perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2021, de la Cinemateca din Ierusalim cuprinde, în cadrul programului internațional, organizat de Ambasada României în Israel în colaborare cu ICR Tel Aviv, un eveniment cultural special, dedicat regizorului Radu Gabrea. Acesta va avea loc duminică, 28 noiembrie 2021, ora 17:30 și include prezentarea celei de-a doua ediții a volumului The Ransom of the Jews, semnat de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel și proiecția filmului „Evrei de vânzare”, în regia lui Radu Gabrea.

Programul evenimentului:

Prezentarea volumului „Răscumpărarea evreilor”, cu participarea E.S. Dl. Radu Ioanid și a jurnalistului israelian Yossi Melman

După 1948, cei 370.000 de evrei supraviețuitori din România au devenit una dintre principalele surse de imigrație pentru noul stat Israel. În spatele deciziei României de a permite evreilor săi să emigreze se aflau motive economice și politice practice: Israelul a plătit pentru ei, iar România dorea influență în Orientul Mijlociu. Într-o discuție cu jurnalistul Yossi Melman, E.S. dl. Radu Ioanid prezintă volumul „Răscumpărarea evreilor”, prin care relatează povestea intrigantă a acestui schimb secret. Bazându-se pe înregistrări de arhivă restrânse și interviuri cu agenți și cu alții implicați direct în operațiune, volumul cuprinde relatări privind modul în care Israelul a dat la schimb bani, produse agricole și, uneori, influență politică pentru a asigura emigrarea evreilor din România.

Proiecția filmului documentar „Evrei de vânzare” (2012, 70 de minute), regia Radu Gabrea – cu subtitrare în limba ebraică 

Sinopsis: În 1974, un pasager român cu pașaport diplomatic s-a îmbarcat pe aeroportul din Zürich într-un avion cu destinația București. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la București, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoștință, cu puțin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., șef de divizie la Direcția Generală de Informații Externe, ramura de spionaj a temutei Securități. Iar cunoștința care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniștri israelieni și unul dintre cei mai respectați agenți ai sistemului de informații externe al Israelului. Valiza conținea un milion de dolari, bani dați lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerț cu ființe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.

Festivalul Internațional de Film Evreiesc de la Ierusalim are loc în fiecare an în luna decembrie, timp de 6 zile. În cadrul acestuia sunt proiectate peste 50 de filme din Israel și din străinătate – lungmetraje, documentare, scurtmetraje, filme de animație și de avangardă – care explorează religia iudaică, istoria poporului evreu, cultura evreiască, muzica evreiască și israeliană, Holocaustul, viața contemporană în Israel și în diaspora evreiască, relația dintre iudaism și religiile lumii, precum și rolul identității evreiești în Statul Israel.

Festivalul include, pe lângă proiecțiile de filme, o gală de deschidere, evenimente speciale, spectacole live și ateliere tematice.

O atenție deosebită este acordată temei Holocaustului, partea cheie a festivalului - cu susținerea Centrului Multimedia pentru Studierea Holocaustului ”Joan Sourasky-Constantiner”. În cei 21 de ani de existență, Festivalul a devenit un magnet pentru publicul israelian, inclusiv pentru cei care nu frecventează neapărat Cinemateca din Ierusalim, și un eveniment major în agenda culturală a Ierusalimului.

Website festival: https://jer-cin.org.il/en/JJFF2021

Bilete: https://jer-cin.org.il/en/event/50983