Proiectele Institutului Cultural Român de la Madrid ajung în America latină

Spații culturale de prestigiu din Argentina și Mexic vor găzdui în următoarele luni expoziții itinerante, cicluri de prezentări și conferințe, participări la târguri de carte, care își propun să asigure o cât mai bună vizibilitate culturii române în spațiul hispano-american.

În virtutea afinităților culturale dintre spațiul iberic, unde își desfășoară deja activitatea, și cel latino-american, Institutul Cultural Român de la Madrid inițiază, începând cu octombrie 2016, prezentarea de evenimente culturale în America latină, în parteneriat cu reprezentanțele diplomatice românești din Buenos Aires și Ciudad de México.

Pentru a marca Președinția românească a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) din perioada martie 2016-2017, ICR Madrid în colaborare cu Ambasada României în Republica Argentina organizează o serie de activități care vor avea loc pe parcursul următoarele luni, ce pun în valoare patrimoniul cultural evreiesc, menite să puncteze prezența evreilor sefarzi în teritoriul românesc și conviețuirea celor două culturi în România.

Astfel, pe 13 octombrie 2016, la Muzeul Holocaustului din Buenos Aires are loc inaugurarea ciclului de evenimente dedicate președinției IHRA cu prezentarea expoziției itinerante București sefard, curatoriată de dr. Felicia Waldman, conferențiar la Universitatea din București, profesor afiliat la Universitatea din Haifa, adjunct al Șefului Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance.  

Totodată, Consiliul Argentinian pentru Relații Internaționale găzduiește pe 14 octombrie 2016 conferința De la Istanbul la Buenos Aires cu escală la București susținută de Felicia Waldman.

Noiembrie marchează prima prezență a României la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara (FIL) din Mexic, care se va inaugura pe 26 noiembrie 2016, zi în care scriitorului Norman Manea i se va decerna Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice, fiind pentru prima dată când un scriitor de limba română este recompensat cu această distincție.

Desfășurat între 26 noiembrie și 4 decembrie, Târgul a beneficiat la ediția din 2015 de prezența a 1983 de edituri din 44 de țări, fiind înregistrați 800.000 de vizitatori. Participarea românească la cel mai important târg de carte de limbă spaniolă include prezentarea unui stand național organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, și desfășurarea de evenimente literare și prezentări ale autorilor români traduși în spaniolă, invitați să participe la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara.